Tilaa opetusalan uutiskirje 👉

Wilman vuosi 2023 – Wilma kehittyy suomalaisen oppimisen sydämessä

Miten Wilma kehittyi vuonna 2023? Julkaisimme lukuisia asiakkaiden tarpeisiin vastaavia ja odotettuja päivityksiä. Myös palvelumme kehittyivät asiakkaita kuunnellen.
Wilman vuosi 2023 - Wilma kehittyy suomalaisen oppimisen sydämessä

Wilman kehityksen avainlukuja

Suomen suurin ja tunnetuin edtech-tuote Wilma toimii suomalaisen oppimisen sydämessä. Missiomme on tehdä yhdessä opetusmaailman arjesta yhä helpompaa ja tehokkaampaa, vapauttamalla aikaa olennaiseen. Toteutamme tätä seuraavien teemojen kautta:

 • Saumaton käyttökokemus palveluiden välillä. Palvelut löytyvät yhdestä paikasta.
 • Markkinoiden parhaat opetuksen järjestämisen palvelut. Arjen organisointi sekä lakien ja säädösten noudattaminen on tehokasta ja helppoa.
 • Kokonaisvaltainen palvelupolku varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

Wilman kehitystä ohjaavat käyttäjien tarpeet, tekniset parannuskohteet ja oma visiomme. Pyrimme julkaisuissamme parantamaan palvelun teknistä rakennetta ja toimivuutta, kehittämään tietoturvaa sekä lisäämään uusia, opetusarkea helpottavia toimintoja. Viime vuonna teimme myös teknologisia päivityksiä, jotka valmistivat pohjaa tulevalle viestiuudistuksen pilotoinnille sekä sujuvalle AWS-ympäristöön (Amazon Web Services -pilvipalvelu) siirtymiselle.

Julkaisimme Wilma-tuoteperheen järjestelmiin vuonna 2023 yhteensä:

 • 195 uutta tietokenttää, ja
 • 1385 kehitystehtävää, joista
 • 52 oli viranomaissiirtoihin liittyvää tehtävää.

Tuotekehityskielessä ratkaistaan tehtäviä tai ongelmia (issues), ja ohjelman uusi toiminnallisuus voi pitää sisällään useamman tehtävän.

Kehitimme lisäksi Wilman asiakastukea uuden nopeamman puhelinpalvelun avulla, jolloin tavoitamme yhä enemmän asiakkaita. Tuessamme ratkottiin vuonna 2023 yhteensä 6825 tukipyyntöä.

Viranomaissiirrot vahvasti mukana Wilman kehityksessä

Viranomaissiirrot eli erilaiset opetusmaailman velvoitetut tiedonsiirrot ovat asiakkaidemme eniten toivoma kehityskohde jokaisella koulutusasteella.

Viranomaissiirtojen osalta vuonna 2023 Wilman tuotekehitys keskittyi erityisesti Koskeen eli kansallisten opiskeluoikeuksien ja suoritusten keskitettyyn integraatiopalveluun liittyviin uudistuksiin. Mukana oli myös uutta varhaiskasvatuksen tietovaranto Vardaan, ammatillisen koulutuksen henkilökohtaisten osaamisen kehittämissuunnitelmien eHOKS-palveluun, opetushallituksen MPASSid-palveluun, sekä digi- ja väestötietoviraston DVV-rajapintaan liittyen.

Näin Wilman tiedonsiirtojen kehitys jakautui vuonna 2023

Poimintoja Wilman kehityksestä vuonna 2023

Kansallinen poissaolojen seuranta ja tietojen käyttö hyvinvointialueilla toivat Wilmaan uudistuksia

Perusopetuslain 26. pykälän muutoksen tultua voimaan 1.8.2023 opetuksen järjestäjän vastuuna on ennaltaehkäistä ja seurata oppijoiden poissaoloja sekä puuttua niihin aiempaa suunnitelmallisemmin. Osana sitouttavan kouluyhteisötyön kehittämistä KouluKunnossa-hankkeessa pilotoitiin kuntien yhteistä poissaololuokitusta, jossa poissaolomerkinnät olivat kaikkien käytössä Wilmassa. Uudistukseen liittyen Wilma toi arkeen heti syksyllä kolme merkittävää päivitystä: kansalliset poissaololuokitukset, poissaolo- ja reagointiraportin sekä varhaisen puuttumisen reagointilomakkeen.

Opiskeluhuollon palveluiden järjestäminen siirtyi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen johdosta hyvinvointialueille 1.1.2023 alkaen. Opetushallitus julkaisi lokakuussa tukimateriaalin, jossa käsitellään tietojen luovutusta koulutuksesta opiskeluhuoltopalveluille. Myös me Wilmalla olimme mukana tietoarkkitehtuurityössä yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön, opetushallituksen, sosiaali- ja terveysministeriön, terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Kuntien Tiera Oy:n kanssa. Opiskeluhuolto Wilmassa -webinaaritallenteessa kerromme käytännönläheisesti, millaiset oikeudet opiskeluhuollolle on mahdollista rakentaa Wilmaan.

Wilma Links – opetusmaailman työkalut yhdessä näkymässä

Julkaisimme vaiheittain vuoden 2023 aikana opettajille, oppijoille ja pääkäyttäjille uuden palvelualustan Wilma Linksin, joka säästää aikaa olennaiseen opetuksessa, oppimisessa ja hallinnollisessa työssä. Helppokäyttöinen alusta kokoaa ja linkittää yhteen opetusmaailman eri palveluja selkeässä käyttöliittymässä.

Palvelun linkkikirjasto tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää luotettavan kumppaniverkoston arkea helpottavia digitaalisia palveluita, ja samassa ekosysteemissä on helppo siirtyä eri järjestelmien välillä: Qridi kokoaa yhdessä Wilman kanssa kaiken arvioinnin samaan paikkaan, helpottaen opettajien arviointi- ja suunnittelutyötä ja Freeed.com on ammatillinen yhteisö, joka yhdistää opettajat ja opetusideat digitaalisella alustalla.

Wilman sähköisen allekirjoituksen nopeat ja tehokkaat kutsupohjat

Wilman sähköinen allekirjoitus koki keväällä uudistuksen uuden selkeämmän käyttöliittymän ja kutsupohjatoiminnallisuuden julkaisun myötä. Kutsupohja on käyttäjälle nopea tapa valmistella allekirjoituskutsu lähetettäväksi, sillä jokaista asetusta ei tarvitse valita erikseen:

 • lähettäminen nopeutuu entisestään,
 • virhevalintojen määrä pienenee ja
 • organisaatio voi itse määrittää, hallinnoida ja yhtenäistää allekirjoituskutsujen prosessejaan.

Lapsen lisätiedot näkyviin varhaiskasvatuksen Wilma Daycare -sovellukseen

Laajensimme Wilma Daycare -sovelluksessa lapsesta näkyviä tietoja helpottaaksemme varhaiskasvatuksen ammattilaisten arkea. Uusina tietoina sovelluksessa näkyvät allergiat, varahakijat, lapsen tuen tarve sekä muut lapsen hoidossa huomioitavat asiat. Lisäksi lapsille tehdyt hoitoaikavaraukset löytyvät päiväkohtaisten kirjausten ja merkintöjen näkymästä.

Vuosiluokkahistorian tiedonsiirto Koski-palveluun

Julkaisimme uuden Vuosiluokkahistoria-toiminnon, joka tallentaa tietoa perusopetuksen oppijoiden suoritetuista vuosiluokista. Toiminnallisuus helpottaa Koski-korjauksia myös menneiden vuosiluokkien osalta.

Wilman mobiilisovelluksen offline-tila

Wilman mobiilisovellukseen julkaistun offline-tilan avulla varmistat, että päiväsi sujuu suunnitellusti verkkoyhteydestä riippumatta. Voit esimerkiksi aamukiireessä tarkastaa lukujärjestyksen sovelluksesta, ja tiedät mihin suunnata, vaikka verkkoyhteys olisi katkennut.

Visma SMS – Tietoturvallinen viestipalvelu aikakriittiseen viestintään

Teknisten rajapintamuutosten myötä tuki olemassa oleville puhelinoperaattoreille päättyi vuoden 2023 lopussa. Wilmasta on kuitenkin edelleen mahdollista lähettää tekstiviestejä Visma SMS -palvelun kautta. Tämä palvelu vastaa nopean ja aikakriittisen viestinnän tarpeisiin, mahdollistaen jopa 100 tekstiviestin lähettämisen sekunnissa.

Uudistunut kaksikielinen ohjesivusto

Wilman ohjesivusto sisältää kattavasti päivittyviä ohjeita eri koulutusasteille ja varhaiskasvatukseen niin huoltajien ja oppijoiden, henkilökunnan kuin pääkäyttäjien näkökulmasta. Löydät nyt ilmeeltään uudistuneen ohjesivuston kokonaan myös ruotsinkielisenä.

Teemu Lehtonen

wilma logo vaalea

  Hittar du inte rätt Wilma?

  Du kan söka fram relevant Wilma genom att skriva in ortens eller läroanstaltens namn. T.ex.  Wilma-licensen för en lågstadieskola i Helsingfors ägs av Helsingfors stad.

  När du hittat rätt Wilma kan du gå vidare till inloggningen.

  Etkö löydä oikeaa Wilmaa?

  Voit hakea omaa Wilmaa paikkakunnan tai oppilaitoksen nimellä. Esimerkiksi Helsingin peruskoulun Wilma-lisenssin omistaa Helsingin kaupunki.
  Kun löydät oman Wilmasi, valitse siirry kirjautumiseen ja kirjaudu sisään.

  wilma logo vaalea