👉 Opettaja, kirjaudu MPASS-tunnuksillasi Wilma Linksiin osoitteessa links.wilma.fi

Mikä on Wilma Links?

Wilma Links on uusi maksuton digitaalinen työpöytä, joka tuo opetusmaailman työkalut yhteen näkymään

Se on opettajille, oppijoille ja pääkäyttäjille tarkoitettu palvelualusta, joka säästää aikaa niin opetuksessa, oppimisessa kuin hallinnollisessa työssä. Wilma Links on myös ainoa digitaalinen työpöytä, joka linkittyy suoraan koko Wilma-ekosysteemiin. Kirjautumisessa ja navigoinnissa säästyy aikaa, kun kertakirjautumisen ja navigointivohvelin avulla eri palveluiden välillä voi liikkua nopeasti, helposti ja tehokkaasti.

Wilma Linksin avulla voit säästää jopa 20 minuuttia oppitunnista opetukseen.

- asiakashaastattelu

Palvelun käyttöönotto tapahtuu asteittain kevään 2023 aikana - ilmoittaudu pääkäyttäjänä mukaan

Wilma Links julkaistiin 27.-28.1. Educa-messuilla. Opettajat pääsevät Wilman vasempaan yläkulmaan ilmestyneen navigointivohvelin kautta kirjautumaan uuteen palveluun MPASSid-tunnuksilla ja testaamaan sen monipuolisia käyttömahdollisuuksia ensimmäisten joukossa. Käyttöönotto muille MPASS-rooleille aloitetaan vaiheittain kevään 2023 aikana eri Wilma-asiakkailla.

Pääkäyttäjät voivat ilmoittautua alla olevan Community-linkin kautta mukaan vaiheittain tapahtuvaan käyttöönottoon, joka tarkoittaa pääsyä Wilma Linksiin myös kunnan tai kaupungin oppijoille. Ilmoittaudu siis pääkäyttäjänä mukaan ja ole ensimmäisten joukossa valmiina syksyyn 2023, jolloin palvelu aukeaa kaikille käytettäväksi!

Wilma Linksin ominaisuudet vapauttavat aikaa opetuksessa ja hallintotyössä

  • Wilma Links on MPASSid-palvelu: kaikki MPASS-roolin käyttäjät pääsevät kirjautumaan sisään tietoturvallisesti Opetushallituksen ylläpitämän MPASSid -tunnistuksenvälitysratkaisun avulla. Mikäli palvelu ei ole teillä käytössä, löydät ohjeita käyttöönoton tueksi täältä.
  • Alusta avaa väylän Wilman ja Wilma Linksin, sekä tulevaisuudessa myös kehittämämme oppimateriaalikaupan välille, jolloin palvelusta toiseen voi siirtyä ilman uusia kirjautumisia.
  • Wilma Links sisältää sekä Visman että organisaation oman digitaalisen työpöydän.
  • Yleisnäkymä kokoaa yhteen eri palvelut linkkikortteina, joita on mahdollista muokata tarpeiden mukaan.
  • Linkkikirjasto tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää samassa paikassa luotettavan kumppaniverkoston arkea helpottavia digitaalisia palveluita.
Wilma Links -esimerkkinäkymä

Tasavertainen opetus ja oppiminen kaikille

Wilma Links ei vaadi kunnalta tai kaupungilta omaa kehitysbudjettia tai -resursseja: se on valmis ratkaisu, jonka voi ottaa käyttöön ilman erillisiä kustannuksia. Digitaalinen työpöytäratkaisu edistää myös tieto- ja viestintäteknologista (TVT) osaamista, nostamalla opetuksen sähköisten palveluiden käyttöastetta.

Usein kysytyt kysymykset

Halusimme tuoda opetusalalle mahdollisimman helpon ja intuitiivisen käyttöliittymän, joka palvelee jokaista käyttäjää arjessa. Wilma Linksin tavoitteena on tasavertaistaa kuntien tilannetta opetusalalla, tuomalla kaikille kunnille yhtäläiset mahdollisuudet ottaa käyttöön arkea helpottava työpöytäratkaisu.

Työpöydän ansiosta opetustilanteissa opettajalla ja oppijalla ei kulu ylimääräistä aikaa digitaalisten ratkaisujen käytön selvittelyyn. Wilman opettajakyselyn mukaan 82 prosenttia opettajista kokee työssä tarvittavien linkkien ja digitaalisten työkalujen löytymisen yhdestä paikasta helpottavan omaa työtään.

Myös Wilman pääkäyttäjien arki helpottuu, kun tärkeät palvelut ja työkalut löytyvät yhdestä paikasta – yhden kirjautumisen takaa.

Opetuskäytössä Wilma Links helpottaa opettajien ja oppijoiden arkea tarjoamalla turvallisen ja helpon reitin tarvittaviin opetuksen digitaalisiin palveluihin – kertakirjautumisella. Wilma Linksissä on mukana Wilman kumppaneita, ja työpöytänäkymän kautta pääsee paitsi Wilmaan, myös kumppaneiden opetusta tukeviin palveluihin.

Palvelun lanseerausvaiheessa kumppaneina ovat Freeed-opettajayhteisö, Qridi-ohjelmistopalvelu arviointien tueksi, Kide Science (materiaalit tiedekasvatukseen) ja Wilma Akatemiasta löytyvä AVI:n tarjoama opettajien täydennyskoulutus.

Jatkossa Wilma Linksin on myös tarkoitus toimia porttina moniin muihin palveluihin, kuten esimerkiksi sähköisten oppimateriaalien ja opetusohjelmien verkkokauppaan.

Wilma Links on käytettävissä kaikilla opettajilla tammikuusta 2023 lähtien osoitteessa links.wilma.fi. Lisäksi Wilman vasempaan yläkulmaan ilmestyy kaikille opettajille navigointivalikko, eli navigointivohveli, josta pääsee Wilma Linksiin. Jotta opettaja pääsee kirjautumaan Linksiin, tulee MPASSid:n olla organisaatiossa käytössä. Mikäli ei ole, OPH:n ohjeet käyttöönoton tueksi löytyvät täältä.

Käyttöönotto muille rooleille aloitetaan vaiheittain kevään 2023 aikana eri Wilma-asiakkailla. Käyttöönottoihin on rajattu määrä paikkoja ja pääkäyttäjä voi ilmoittautua niihin mukaan (linkki vaatii kirjautumisen Communityyn).
Tammikuussa järjestimme Wilma Linksistä pääkäyttäjien infotilaisuuden ja toimitimme infopaketin Wilma Linksistä kiinnostuneiden käyttöön. Materiaalit löytyvät pääkäyttäjille Communitysta.

Wilma Links on tarkoitettu opettajille, oppijoille ja opetusalan hallinnon työntekijöille (pääkäyttäjät, rehtorit, koulusihteerit) varhaiskasvatukseen, sekä esi-, perus- ja toisen asteen opetukseen. Wilma Links ei toimi huoltajatunnuksilla.

Wilma Links toimii selaimessa myös mobiililaitteella. Voit siirtyä Wilma Linksiin mobiililaitteellasi Wilman selainversion kautta tai suoraan links.wilma.fi -osoitteesta. Wilman mobiilisovelluksista (Android ja iOS) ei pääse Wilma Linksiin.

Kyllä, kirjautuminen tehdään MPASSid:n avulla. MPASSid on Opetushallituksen tarjoama tunnistuksenvälityspalvelu, joka standardoi henkilötietojen välittämisen opetuksen tai koulutuksen järjestäjän henkilörekisteristä sähköisiin oppimispalveluihin. Lisätietoja MPASSid:n käytöstä saat Opetushallituksen sivuilta.

Pääkäyttäjien kirjautuminen onnistuu toistaiseksi Visma Connectin kautta.

Organisaation omalle työpöytäsivulle käyttäjä voi linkittää mitä linkkejä tahansa. Linkkikortin luomiseen riittää url-osoite, kuvausteksti ja vapaavalintainen kuva.

Opettaja voi myös jakaa linkkikortteja oppijaryhmälle. Linkkejä jaettaessa on hyvä muistaa, että pääsy riippuu kohdesivun asetuksista: onko edessä kirjautuminen johonkin erilliseen palveluun, tai onko linkki jaettu esim. suojatulle sivulle, jonne ei ole kaikilla pääsyoikeuksia.

Wilma Linksin etusivua hallinnoi Visma.

Wilma Links -ohjeet löytyvät ohjesivuiltamme.

Koulutamme Wilma-pääkäyttäjät erillisten webinaarien ja käyttöönottokoulutusten kautta Wilma Linksin käyttöön. Opettajille ja oppijoille julkaisemme opetusvideoita, jotka näkyvät Wilma Links -alustalla. Wilma Links-koulutukset ovat maksuttomia.