Tilaa opetusalan uutiskirje 👉

Varhaiskasvatuksen käyttöönoton vaiheet

Wilma varhaiskasvatuksen käyttöönotto tapahtuu samaan Wilma-ympäristöön perusopetuksen ja halutessa myös lukion kanssa – näin muodostuu yhtenäinen järjestelmä aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle. Varhaiskasvatuksen Wilma mahdollistaa lapsen oppimispolun seurannan sekä päiväkodin ja kodin toimivan yhteistyön ja viestinnän.

Tältä sivulta löydät vaiheet ja vinkit järjestelmän sujuvaan käyttöönottoprojektiin.

Wilma varhaiskasvatuksen käyttöönotto jakautuu neljään vaiheeseen:

1. Projektin aloitus

Ohjelman käyttöönotto lähtee liikkeelle yhteisellä aloituspalaverilla, jossa kartoitetaan kunnan tai kaupungin tarpeet ja valmistellaan sen perusteella Primus-tietokanta käyttöön. Varhaiskasvatuksen järjestelmässä hyödynnetään Visman valmiita mallipohjia, ja asiakkaan on mahdollista myös muokata niitä tarpeiden mukaan. Käyttöönottoprojektin tehtäväkohtainen aikataulu suunnitellaan aina yhdessä asiakkaan kanssa. Projektin kokonaiskestoon vaikuttavat muun muassa kunnan tai kaupungin koko, lähtötilanne ja asiakkaan omat räätälöintitarpeet.

Aloituksen yhteydessä sovitaan myös projektille yhteiset kokouskäytännöt. Palavereita pidetään säännöllisesti koko projektin ajan ja tiivis vuoropuhelu mahdollistaa jatkuvan kustomoinnin.

Vinkki: Wilma varhaiskasvatus hyödyntää huoltajien tunnistautumisessa suomi.fi-palveluita. Voit nopeuttaa järjestelmän käyttöönottoprojektia aloittamalla Suomi.fi-palveluiden hakuprosessin ja metatiedoston laatimisen jo etukäteen.

2. Koulutus

Käyttöönottoprojektin aikana järjestetään säännöllisesti koulutuksia, joita ovat muun muassa tuote-esittely ja peruskäyttökoulutukset. Koulutussuunnitelman jokainen koulutus käsittelee yhtä projektin aikana käyttöönotettavaa toimintoa. Kukin toiminto otetaan tuotantokäyttöön koulutuksen jälkeen.

Käyttöönoton aikaista oppimista tukevat lisäksi Wilman ohjesivut sekä Akatemia-oppimisympäristön monipuoliset videomateriaalit, joissa toiminnallisuuksia esitellään myös henkilökunnan ja huoltajien näkökulmasta.

3. Toimintojen käyttöönotto

Toimintojen käyttöönotto eli toiminnallisuuksien vienti tietokantaan tapahtuu vaiheittain, seuraten aina aiheen käyttökoulutusta. Käyttöönoton aikana luodaan myös tarvittavat integraatiot suomi.fi-palveluun, laskutusaineiston siirtoon sekä Varda-siirtoihin. Lisäksi toiminnoille luodaan järjestelmään tarvittavat lomakkeet ja tulosteet.

Projektin aikana käyttöönotettavia toimintoja ovat:

  • Primuksen perustoiminnot
  • Vahva Suomi.fi -tunnistautuminen vanhemmille
  • Varhaiskasvatushakemus, -sijoitus ja -päätös
  • Wilma-viestintä*
  • Varhaiskasvatussuunnitelma ja kolmivaiheinen tuki*
  • Mobiilisovellukset ja päiväkirjat
  • Perheen toisen huoltajan Wilma-tunnus
  • Tuloselvitys ja maksupäätös
  • Laskutusaineiston muodostus
  • Perhepäivähoitajien kulukorvausraportti
  • Varda-siirrot
  • Muutoshakemus ja -päätös
  • Nivelvaiheet varhaiskasvatuksesta esiopetukseen

* Käyttöönotto nopeutuu, mikäli nämä toiminnot ovat jo käytössä.

4. Projektin päätös ja asiakastuki

Käyttöönoton aikana hyödynnettävänä on Visman asiantuntijoiden jatkuva tuki. Viestintä tapahtuu säännöllisissä tilannepalavereissa sekä erillisen, käyttöönotoille tarkoitetun sähköpostiosoitteen kautta.

Käyttöönottoprojekti todetaan yhdessä päättyneeksi päätöspalaverissa, kun projektin tavoite on saavutettu ja sovittujen vaiheiden hyväksymiskriteerit ovat täyttyneet. Tämän jälkeen asiakas siirtyy normaalin asiakastuen piiriin. Pääkäyttäjän tukena toimivat aina ohjesivusto ja oma asiakasyhteisömme Community, jossa voi lukea ajankohtaisia uutisia ja käyttövinkkejä, osallistua keskusteluihin ja hyödyntää sekä kollegoiden että Visman asiantuntijoiden osaamista. Lisäksi avuksi voi hankkia tarjoamamme pääkäyttäjän tukipalvelun, jossa Wilma-tiimin asiantuntijat tukevat pääkäyttäjää järjestelmän käytön kehittämisessä ja uusien toimintojen käyttöönotossa.

Ratkaisu varhaiskasvatuksen sujuvampaan arkeen

Lue lisää varhaiskasvatuksen Wilmasta ja ota yhteyttä!

wilma logo vaalea

    Hittar du inte rätt Wilma?

    Du kan söka fram relevant Wilma genom att skriva in ortens eller läroanstaltens namn. T.ex.  Wilma-licensen för en lågstadieskola i Helsingfors ägs av Helsingfors stad.

    När du hittat rätt Wilma kan du gå vidare till inloggningen.

    Etkö löydä oikeaa Wilmaa?

    Voit hakea omaa Wilmaa paikkakunnan tai oppilaitoksen nimellä. Esimerkiksi Helsingin peruskoulun Wilma-lisenssin omistaa Helsingin kaupunki.
    Kun löydät oman Wilmasi, valitse siirry kirjautumiseen ja kirjaudu sisään.

    wilma logo vaalea