Tilaa opetusalan uutiskirje 👉

BSS Daghemmet valde Wilma för en smidigare vardag

BSS Daghemmet använder den digitala lösningen Wilma Småbarnspedagogik i sin verksamhet. Läs om ibruktagningen av systemet och vilka fördelar det fört med sig på daghemmet.

Pieni lapsi puhaltaa saippuakuplia ulkona

Kundstoryn i korthet:

 • Behovet var att få ett elektroniskt system för en smidigare förvaltning och vardag.
 • I verksamhetsmodulen samlas all data om barnen på ett och samma ställe och inom verksamheten kan man då använda tiden till mer ändamålsenliga uppgifter.

Skolvärldens Wilma platsar i den flerspråkiga dagismiljön

På det privata BSS Daghemmet, som hör till Björneborgs svenska samskola, används Wilma Småbarnspedagogik i den flerspråkiga verksamheten. Björneborgs svenska samskola omfattar även den grundläggande utbildningen och ett gymnasium. På daghemmet finns 107 barn, från Björneborg, Ulvsby, Harjavalta och Nakkila.

BSS Daghemmet hade länge funderat på ett digitalt system och 2023 föll valet på verksamhetsmodulen Wilma Småbarnspedagogik, berättar Jennie Lipasti, chef för småbarnspedagogiken och huvudanvändare för Wilma Småbarnspedagogik.

Wilma var bekant från skolsidan redan innan anskaffningen, för daghemmet skötte kommunikationen mellan pedagoger och föräldrar via Wilma-meddelanden.

Smidig ibruktagning och kundanpassning

Under ibruktagningsprojektet samlades de berörda parterna från kundens sida och Wilma-teamet en gång i veckan för att gå igenom egenskaperna och anpassa dem efter kundens behov. Officiellt togs systemet i bruk i augusti 2023.

Jennie berättar att dialogen fungerade väl under ibruktagningen och att det var lätt att få kontakt med de sakkunniga på Wilma via supportkanalen. Det finns mycket att ta ställning till när man ska börja använda ett nytt system och Jennie poängterar att en viktig lärdom var att allt bör vara planerat så noggrant som möjligt på förhand.

Först behövde vi ta ställning till hur våra egna processer skulle passa ihop med Wilma på bästa sätt. Det hjälper garanterat att ha en klar uppfattning om vad som behövs och hur man önskar att systemet ska fungera”, tipsar Jennie.

>> Se de allmänna faserna i ibruktagningen

Digitala Wilma Småbarnspedagogik är en del av vardagen

På BSS Daghemmet använder man flitigt meddelandefunktionerna i Wilma. Andra egenskaper som behövs dagligen är Daycare-appen, vårdtidsreservationerna och planerna för småbarnspedagogik. Via Wilma sköts även ansökningsprocessen kring småbarnspedagogik, eftersom föräldrarna kan fylla i ansökan elektroniskt.

Genom att ha dokumenten samlade i digital form sparar man både tid och papper, plus att medarbetarna alltid har tillgång till informationen i Wilma oavsett var de befinner sig. Då är inte heller planeringsarbetet bundet till någon specifik tid och plats.

“För oss underlättar det att ha planerna i elektronisk form eftersom de då smidigt kan delges föräldrarna, som i sin tur får lämna in sina synpunkter utan att man behöver samla in papper. Allting finns på ett och samma ställe”, konstaterar Jennie.

En fördel med Wilma är enligt Jennie även pedagogernas Daycare-mobilapp som används t.ex. för att smidigt logga in barnen när de kommer, utan att man behöver hålla reda på häften och papperslistor.

“En fördel med Wilma Daycare-appen är att vi som servicesedeldaghem kan ha alla daghemsbokningar i samma system, även om barnen kommer från olika kommuner”, berättar hon.

Systemet fått positiv feedback från personalen på daghemmet och man väntar nu även ivrigt på fler nya egenskaper.

”Det har gått bra och vi har vant oss snabbt vid det nya systemet”, avslutar Jennie nöjt.

En bättre dagisvardag med Wilma?

wilma logo vaalea

  Hittar du inte rätt Wilma?

  Du kan söka fram relevant Wilma genom att skriva in ortens eller läroanstaltens namn. T.ex.  Wilma-licensen för en lågstadieskola i Helsingfors ägs av Helsingfors stad.

  När du hittat rätt Wilma kan du gå vidare till inloggningen.

  Etkö löydä oikeaa Wilmaa?

  Voit hakea omaa Wilmaa paikkakunnan tai oppilaitoksen nimellä. Esimerkiksi Helsingin peruskoulun Wilma-lisenssin omistaa Helsingin kaupunki.
  Kun löydät oman Wilmasi, valitse siirry kirjautumiseen ja kirjaudu sisään.

  wilma logo vaalea

   wilma logo vaalea