Tilaa opetusalan uutiskirje 👉

Wilma i ett nötskal

Wilma etusivu

VAD ÄR WILMA?

En trygg tjänst för utbildningssektorn och småbarnspedagogiken

Wilma är den populäraste plattformen för undervisning och lärande i Finland. I Wilma finns digitala lösningar för alla behov, börjandes från småbarnspedagogiken och ända upp till andra stadiet. Wilma ger verktygen för planering, bedömning och kommunikation med hemmen.

I Wilma baserar sig systemarkitekturen i allt högre grad på mikrotjänster, d.v.s. separata moduler som vi på Visma eller våra samarbetspartners levererar. Alla uppgifter som skrivs in i Wilma sparas direkt i underliggande databaser såsom Kurre och Primus. Mikrotjänsterna samlas i våra moderna gränssnitt och datan är därmed alltid korrekt, enhetlig och tillgänglig i realtid – utan dataöverföringar.

 • Till Wilma-helheten hör även Assi, ett komplett system för studerandevård.
 • Våra tilläggstjänster effektiviserar det administrativa och frigör tid för det pedagogiska arbetet. 
 • Via våra samarbetspartners hittar du många tjänster som underlättar de dagliga rutinerna. 

Framtidens Wilma levererar det kompletta paketet för undervisningen

I en tillvaro där den teknologiska framfarten skruvas upp allt mer, behöver över 20-åriga Wilma förnyas och vidareutvecklas, med kundernas behov som ledstjärna. Det ändringsarbete som vi nu utför sker för att underlätta användarnas vardag i framtiden.

Vi vill leverera en så komplett lösning som möjligt för lärande och undervisning, genom att samla alla relaterade tjänster på ett och samma ställe. I praktiken innebär det att vi bygger en ny Wilma-plattform, ett slags virtuellt skrivbord, där ni kunder själv kan samla de funktioner ni vill använda tillsammans med Wilma. Vi jobbar för att även en stor del digitalt läromaterial ska finnas tillgängligt här.

Wilma kommer att kunna erbjuda användarna precis det som just de behöver – på ett  flexibelt och enkelt sätt. Med allt mer lättillgängliga tjänster för undervisningen kan vi tillgodose alla behov inom lärande och studier på en och samma plattform.

Opetuksen palvelukokonaisuus

I Wilma finns allt du behöver i vardagen

Vilka är de viktigaste egenskaperna i Wilma?

De viktigaste egenskaperna varierar beroende på vem som använder Wilma:

 • Vår pedagogiska plattform för undervisning och lärande ger er effektivare verktyg för planering, uppföljning och beslut, vilket frigör resurser till annat. Ni har all information på ett ställe, och denna infobank blir bara mer stabil och tillförlitlig ju mer ni skräddarsyr Wilma-progammen efter behoven som finns i er kommun eller läroanstalt. Då kan ni lita på att användarna alltid har tillgång till korrekt information.
 • För vårdnadshavaren är Wilma ett dagligt verktyg för att följa med vad som händer i studierna eller på dagis. Som förälder håller man även smidigt kontakt med personalen. På den digitala anslagstavlan ser man genast notiserna och de finns kvar när man behöver kolla upp något – oberoende av tid och plats.
 • För lärare och handledare är Wilma ett behändigt system för bedömning, anteckningar, prov och hemuppgifter samt kontakten med vårdnadshavare. Rutinerna sköts effektivare och det blir mer tid över för det pedagogiska arbetet.
 • För studerande finns verktygen alltid nära till hands i Wilma: scheman, uppgifter, prov, självutvärderingar och planeringen av studierna samt mycket annat.

Med Wilma hålls du alltid uppdaterad med vad som händer inom studierna. Via notiser och meddelanden får du veta det senast, och du kan dessutom ge och få respons, besvara enkäter och inbjudningar, fylla i elektroniska blanketter, se hela vitsordshistoriken och mycket annan praktisk information!

Wilma är en datasäker lösning som kan användas med de vanligaste webbläsarna, utan att du behöver installera något på datorn. Prova även Wilma som iOS- och Android-app.

Wilma är svaret på många olika behov

Wilma för småbarnspedagogiken

Wilma är precis den smidiga kommunikationskanal som behövs mellan hemmet och daghemmen: föräldrarna håller enklare reda på kommande händelser och utflykter via den digitala anslagstavlan i Wilma.

I Wilma finns också verktygen för att registrera vistelse och frånvaro samt se olika sammanställningar över dessa, anteckna stödåtgärder inom lärande och förskola och för att boka föräldrasamtal. När det sedan är dags för barnet att börja grundskolan kan föräldrarna enkelt sköta anmälningen via webben.

Wilma för grundskolan

Även i grundskolan finns naturligtvis meddelande- och föräldrasamtalsfunktionen i Wilma, och man ser också behändigt elevens scheman, prov, uppgifter, vitsord, notiser och stöddokument. Som lärare är man inte bunden till skolan, utan kan t.ex. skriva in bedömningar hemifrån i Wilma. När någon gör en anteckning som gäller eleven får vårdnadshavaren genast vetskap om det.

Vårdnadshavarna kan ansöka digitalt om t.ex. skolskjuts och ledigheter och få svar på dessa i Wilma. Inga papper att hålla reda på!

Wilma för gymnasiet

I gymnasiet är Wilma ett ypperligt verktyg i hanteringen av kursval och studentskrivningar. Studerandena markerar själva sina val i en kursbricka, som kan öppnas även för andra skolor.

Gymnasiestuderandena ser sina vitsord och kursantal och kan smidigt hålla kontakt med lärarna och sina medstuderande. Olika ansökningar görs digitalt i Wilma, inklusive den smidiga anmälningen till studentskrivningarna.

Wilma för yrkesutbildningen

Inom yrkesutbildningen är Wilma en flexibel lösning både i planeringen av studierna och i den dagliga verksamheten. Studerandena väljer sina studier och anmäler sig till dem, ser sina presterade helheter och sammandrag, fyller i självutvärderingar och dagböcker och ansöker om erkännande av kunnande.

I Wilma håller man även reda på yrkesproven, läroavtalen och olika examenstillfällen. Både lärare, arbetsplatshandledare och studerande kan gör anteckningar i Wilma.

wilma logo vaalea

  Hittar du inte rätt Wilma?

  Du kan söka fram relevant Wilma genom att skriva in ortens eller läroanstaltens namn. T.ex.  Wilma-licensen för en lågstadieskola i Helsingfors ägs av Helsingfors stad.

  När du hittat rätt Wilma kan du gå vidare till inloggningen.

  Etkö löydä oikeaa Wilmaa?

  Voit hakea omaa Wilmaa paikkakunnan tai oppilaitoksen nimellä. Esimerkiksi Helsingin peruskoulun Wilma-lisenssin omistaa Helsingin kaupunki.
  Kun löydät oman Wilmasi, valitse siirry kirjautumiseen ja kirjaudu sisään.

  wilma logo vaalea