Asiantuntijoiden haastattelut lasten ja nuorten hyvinvoinnista 👉

MDB-gränssnitt för Wilma

Modernisera hanteringen av persondatan

Att förvalta persondata och hålla den uppdaterad är krävande för en läroanstalt eftersom det även förutsätter aktivitet från vårdnadshavarnas sida. Uppgifterna om elever och studerande används som grund för olika beslut, dataöverföringar och fakturor, så det är av största vikt att uppgifterna är aktuella.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) har beviljat kommunerna tillstånd att inhämta befolkningsdata via BDS-ändringsgränssnittet, för verkställandet av myndighetsuppgifter i kommunerna. För att få denna data i användning i Wilma har vi tagit fram ett MDB-gränssnitt för Wilma.

Wilman DVV-rajapinta, oppilaitoksen ajantasaiset henkilötiedot
Wilman DVV-rajapinta, oppilaitoksen ajantasaiset henkilötiedot

Vilka uppgifter uppdateras via gränssnittet?

Grundläggande utbildningen och andra stadiet

 • Befintliga personuppgifter för elever, studerande och vårdnadshavare

Småbarnspedagogiken

 • Personuppgifter för barn inom småbarnspedagogiken och deras vårdnadshavare

Fördelar med MDB-gränssnittet

Aktuell data hämtas och uppdateras alltså en gång per dygn. Ni får en daglig Primus-rapport över alla ändrade uppgifter och rapporten kan smidigt delas vidare till relevanta mottagare.

Insamlingen av uppgifter via blanketter kan slopas eftersom vårdnadshavarnas insats inte längre behövs i den automatiserade processen. I många fall sparar detta flera arbetstimmar i veckan för sekreterare och huvudanvändare.

Eftersom uppgifterna hämtas direkt från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata elimineras risken för de fel som kan ske vid manuell uppdatering. Inte heller orsakar subjektiva tolkningar bland vårdnadshavarna snedvridning i t.ex. KOSKI-uppgifterna.

wilma logo vaalea

  Hittar du inte rätt Wilma?

  Du kan söka fram relevant Wilma genom att skriva in ortens eller läroanstaltens namn. T.ex.  Wilma-licensen för en lågstadieskola i Helsingfors ägs av Helsingfors stad.

  När du hittat rätt Wilma kan du gå vidare till inloggningen.

  Etkö löydä oikeaa Wilmaa?

  Voit hakea omaa Wilmaa paikkakunnan tai oppilaitoksen nimellä. Esimerkiksi Helsingin peruskoulun Wilma-lisenssin omistaa Helsingin kaupunki.
  Kun löydät oman Wilmasi, valitse siirry kirjautumiseen ja kirjaudu sisään.

  wilma logo vaalea