Wilma Links on opettajille, oppijoille ja pääkäyttäjille tarkoitettu uusi palvelualusta, jonka kautta Wilman käyttäjät pääsevät helposti tarvitsemiinsa palveluihin. Kertakirjautuminen ja Wilman uusi navigointivohveli vievät käyttäjät nopeasti ja tehokkaasti esimerkiksi digitaalisiin oppimateriaaleihin ja opetusmaailman kumppaniverkoston arkea helpottaviin palveluihin. Julkaisemme Wilma Linksin vuoden 2023 Educa-messuilla 27.-28.1.
Asiakaslähtöisyys ohjaa vahvasti Wilma Linksin kehittämistä – olemme alusta asti osallistaneet käyttäjiä ja asiakkaita mukaan kehittämistyöhön, yhdessä kehityskumppanimme Haltun kanssa. Palvelun suunnitteluvaiheen haastattelut, työpajat ja prototyyppi-käyttäjätutkimukset loivat pohjaa kehitystyölle, ja käynnissä olevat asiakaspilotit ohjaavat tuotteen suuntaa ja käytettävyyttä edelleen.
>> Lue lisää Wilman digitaalisen työpöydän kehitysmatkasta.
Meillä Vismalla työskentelee paljon opettaja- ja opetusalataustaisia henkilöitä. Kysyimme heiltä blogiin opetusarjen tilanteista ja tarpeista kumpuavia käyttöesimerkkejä Wilma Links -palvelualustalle: mihin he itse hyödyntäisivät digitaalista työpöytää opetustyössä? Samalla kuulimme vinkit työpöytäratkaisun käyttöön yleisesti työarjen tukena.
Kaikki opetuksen järjestämiseen tarvittava löytyy yhdestä sijainnista
Wilma Links mahdollistaa saumattoman navigoinnin turvallisessa ympäristössä, sillä eri palvelut ja linkit löytyvät samasta osoitteesta. Wilma Links on MPASSid-palvelu, mikä tarkoittaa, että kaikki MPASS-roolin käyttäjät pääsevät kirjautumaan sisään tietoturvallisesti Opetushallituksen ylläpitämän MPASSid:n avulla.
Esimerkki: Opettaja avaa Wilma Linksin oppitunnin alussa. Hän löytää ylänurkasta navigointivohvelin, jonka avulla hän pääsee siirtymään Wilmaan ilman erillistä kirjautumista. Opettaja merkitsee paikalla olevat oppijat Wilmaan ja siirtyy Wilmassa näkyvästä samasta navigointivohvelista takaisin Linksiin löytääkseen oppitunnin materiaalit sieltä.
Käytännössä opettajalla ja oppijalla on siis käytössään keskitetysti kaikki opetuksen järjestämiseen tarvittavat palvelut kuten Wilma, opetusohjelmat ja materiaalilinkit yhdessä paikassa, yhdellä kirjautumisella ja laitteesta riippumatta. Aikaa säästyy siihen tärkeimpään: opettamiseen ja oppimiseen.
“Ilman kokoavaa työpöytäratkaisua opettajan tulee aina erikseen kerätä opetuksessa tarvitsemansa linkit johonkin sijaintiin ja mahdollistaa myös niiden jakaminen oppijoiden käyttöön, mikä lisää opettajan työkuormaa. Näiden linkkien sijaintia saattaa myös olla arjessa vaikea muistaa, sekä oppijan löytää ne tai kirjautua palveluihin”, toteaa Wilman liiketoimintajohtaja Teemu Lehtonen.
Esimerkki: Opettaja on jakanut tehtävälinkin ja pyytää oppijaa avaamaan sen. Tehtävälinkki on uusi nimetty kortti oppijan Wilma Linksissä, ja kortilla on myös kuva tunnistamisen helpottamiseksi. Klikattuaan korttia, oppijalle avautuu tehtävät sisältävä sivu uuteen välilehteen.
“Alakoulussa pieni lapsi ei osaa välttämättä vielä lukea tai kirjoittaa, mutta kuvakkeiden kautta pääsee oppitunneilla suoraan tarvittavalle sivustolle. Lisäksi kertakirjautumisen avulla opettajan ei tarvitse erikseen käydä kirjoittelemassa tunnuksia jokaiseen palveluun”, avaa Leena Wilman asiakastiimistä, ja jatkaa: “Samoin yläkoulussa nuoret eivät aina muista omia tunnuksiaan ja salasanojaan, vaan osoitepolku tulee aina kirjoittaa auki siitä, miten pääsee oikeaan paikkaan. Wilma Linksistä linkit löytyvät kerättynä ja esimerkiksi kerratessa siitä on opiskelijalle suuri apu, kun muistaa mistä tietty tieto löytyikään.”
Esimerkki: Oppija luo itselleen kortin oppitunnilla käytettävään sähköiseen materiaaliin. Hän nimeää kortin itselleen kuvaavasti ja lisää sille URL-osoitteen sekä haluamansa kuvan tietokoneeltaan. Tämän jälkeen oppija löytää tarvitsemansa materiaalin nopeasti ja helposti omasta Wilma Linksistään, eikä hänen tarvitse enää muistaa materiaalin osoitetta.
Samalla kun opettajan ja oppijan arkea helpottaa tarvittavien sähköisten palveluiden tuominen näkyville yhteen paikkaan, myös huoltajat löytävät tarvittavat materiaalit kätevästi auttaessaan oppijaa kotona läksyissä.
Organisaation oma työpöytä mahdollistaa myös opettajien tarvitsemien hallinnon palveluiden tuomisen helpommin löydettäväksi:
“Digitaalinen työpöytä voi toimia opettajan “navigaattorina” joihinkin hallinnon palveluihin, kuten tapaturma- tai huoltoilmoitukseen. Helpottaa siis varmasti, kun kaikki työssä käytettävät palvelut saa kerättyä Wilma Linksiin yhteen paikkaan”, huomauttaa Hanna Wilman asiakastiimistä.
Ja hyödynnetäänpä alustaa Wilman tiimissä myös oman työn apuna helpottamaan eri linkkien löytymistä:
“Olen käyttänyt Wilma Linksiä pilotoinnin yhteydessä omassa työssäni tarvittavien keskeisten linkkien kokoamiseen. Työssä tarvittavat linkit voi pitää kaikki työpöydällä tai tarpeen mukaan poistaa näkyvistä ja hakea tarvittaessa valikosta esille”, kertoo palvelujohtaja Janne Lumme.
Erilaisten oppijoiden tarpeet paremmin huomioon
Digitaalinen työpöytä luo alustana mahdollisuuden huomioida myös paremmin erilaiset ja eritasoiset oppijat:
- Linkkikorttien kuvakkeet helpottavat oppitunneilla käytettävän digitaalisen palvelun löytämistä pelkän kirjallisen tai suullisen ohjeistuksen lisäksi.
- Opettaja pystyy eriyttämään opetusta erilaisiin tarpeisiin tuomalla näkyviin eritasoisia tehtäviä:
“Käytännössä työpöydällä voivat esimerkiksi olla vaihtoehdot 1, 2 ja 3, joista jokainen oppija tietää valita omansa. Jokainen näistä vaihtoehdoista voi myös olla vaikka ihan eri ohjelma tai materiaali”, Teemu avaa.
Tietoturvallinen palvelu osaksi opetusarkea
Digitaalinen työpöytäratkaisu kuten Wilma Links tehostaa kertakirjautumisen avulla myös tietoturvasta huolehtimista, kun eri palveluihin ei tarvitse kirjautua joka kerta uudelleen.
“Muistan kuulleeni erään tapauksen, jossa opettaja käytti älytaulua opetuksessa ja oli unohtanut ennen tunnin alkua kirjautua osaan tunnilla tarvittavista opetusmateriaaleista. Näpytellessään tunnuksia opettaja yritti estää niiden näkymisen, mutta oppija oli onnistunut näkemään palvelun salasanan ja kollektiivisesti jakoi sen luokan Whatsappissa. Tämän jälkeen opettajan Wilmasta oli lähetelty erilaisia viestejä. Jos käytössä olisi ollut digitaalinen työpöytä, opettaja olisi kirjautunut palveluun ennen tunnin alkua, eikä koko ongelmaa olisi tapahtunut. Vahingon sattuessa myös Wilman kaksivaiheinen tunnistautuminen olisi estänyt tunnusten väärinkäytön”, Hanna Wilman asiakastiimistä muistelee aiempaa tietoturvacasea.
Palvelu myös vähentää tarvetta turvautua hakukoneisiin tiettyä palvelua etsiessä, sillä opettaja voi alustan kautta jakaa oikeat linkit oppijoille, vähentäen samalla väärään URL-osoitteeseen päätymisen riskiä.
Testaa Wilma Linksiä ensimmäisten joukossa
Wilma Links julkaistaan 27. tammikuuta, jolloin kutsumme koko Suomen opettajat kirjautumaan sisään palveluun MPASS-tunnuksilla osoitteessa links.wilma.fi. Opettajat pääsevät testaamaan uutta palvelualustaa ensimmäisten joukossa ja jakamaan käyttökokemuksiaan.
Kevään aikana keräämme Wilma Linksissä lisää palvelun palautetta ja järjestämme ensimmäiset käyttöönottotilaisuudet pääkäyttäjille. Tavoitteenamme on, että kaikki opetusmaailman toimijat hallinnosta oppijoihin pääsevät hyödyntämään palvelua opetusarjen tukena vuoden 2023 aikana.
Tehdään yhdessä opetusmaailman arjesta helpompaa ja tehokkaampaa, vapauttamalla aikaa tärkeisiin asioihin.