Tilaa opetusalan uutiskirje 👉

Kertakirjautumisratkaisu kunnille, jotka haluavat sujuvoittaa oppimisarkea

Kertakirjautumisratkaisu sujuvoittaa oppimisarkea tekemällä sähköisten materiaalien käytöstä helpompaa. OPH:n maksutonta tunnistusratkaisua MPASSid:tä hyödynnetään oppimisen arjessa - myös opetusmaailman työkalut yhteen näkymään tuovalla Wilma Links -palvelualustalla.
Miksi MPASS? - Tunnistautumisratkaisu kunnille, jotka haluavat sujuvoittaa oppimisarkea

Kertakirjautumisratkaisu helpottaa kirjautumista ja säästää aikaa

Kertakirjautumisratkaisut säästävät käyttäjän aikaa, vähentämällä kirjautumiskertojen tarvetta, eli tunnusten ja salasanan syöttämistä erikseen eri palveluihin.

Oppimisen arjessa kertakirjautumisen avulla oppijat ja opettajat voivat kirjautua erilaisiin oppimisen palveluihin yksillä tutuilla tunnuksilla, mikä säästää enemmän aikaa oppimiseen ja opettamiseen. Kun palvelut on lisäksi kerätty yhteen paikkaan, aikaa vapautuu tärkeämpään: Wilman opettajakyselyn mukaan 82 % opettajista kokee, että työssä tarvittavien linkkien ja digitaalisten työkalujen löytyminen yhdestä paikasta helpottaisi heidän työtään.

Wilman uusi palvelualusta Wilma Links sisältää MPASSid-palvelulla toteutetun kertakirjautumisen sekä Wilmaan linkittyvän navigointivohvelin, joiden avulla käyttäjä voi liikkua eri palveluiden välillä nopeasti, helposti ja tehokkaasti. Asiakashaastatteluidemme mukaan oppitunnista voi tällöin säästyä jopa 20 minuuttia opetukseen. Opettajat, ja tulevaisuudessa myös oppijat, voivat kirjautua palveluun MPASSid:n avulla osoitteessa links.wilma.fi.

Wilma Links helpottaa opettajien ja oppijoiden arkea tarjoamalla turvallisen ja helpon reitin tarvittaviin opetuksen digitaalisiin palveluihin – kertakirjautumisella.

Opetushallituksen ylläpitämä MPASSid on oppimisarjessa paljon käytetty tunnistusratkaisu

“MPASSid on Opetushallituksen ylläpitämä tunnistuksenvälitysratkaisu, joka standardoi henkilötietojen välittämisen opetuksen tai koulutuksen järjestäjän henkilörekisteristä sähköisiin oppimispalveluihin”, OPH:n verkkosivuilla kerrotaan.

Yhdenmukaisen tunnistautumistavan tarjoava palvelu tavoittaa Suomessa jo yli miljoona oppijaa ja opettajaa. MPASSid sopii niin varhaiskasvatukseen, perus- ja toisen asteen opetukseen kuin vapaan sivistystyön oppilaitoksille.

Opetushallituksen kirjautumistilastot kertovat tarinaa MPASSid-palvelun hyödyntämisen kasvusta. Palvelu julkaistiin vuonna 2017 ja sen käyttö alkoi kasvaa vuonna 2019. Myös Wilman ja MPASSid:n yhteistyön historiassa voidaan palata palvelun varhaisiin vaiheisiin – ensimmäisenä Wilmasta siirtyivät MPASSid:n kautta ryhmä- ja luokkatiedot eri oppimisympäristöihin. Nykyään huomattava osuus eri koulutustoimijoiden MPASSid-integraatioista on rakennettu juuri Wilmaan.

Vuonna 2020 koronaviruspandemian tuomat etä- ja hybridikouluratkaisut, tarve digitaalisen oppimateriaalin hyödyntämiselle, sekä yleisesti oppimisen alati lisääntyvä digitalisaatio vauhdittivat MPASSid-palvelun kasvua.

Uusi oppivelvollisuuslaki taas toi vuonna 2021 mukanaan maksuttoman toisen asteen ja tarpeen maksuttomuustiedon välittymiselle eri palveluihin. Tieto oppimateriaalien maksuttomuudesta siirtyykin Wilmasta sitä tarvitseville tahoille MPASSid:n avulla.

Uusimpana ja paljon toivottuna ominaisuutena vuoden 2023 alusta saakka oppijanumero on ollut käytössä myös oppilaitosten henkilökunnalle.

Miksi kertakirjautumisratkaisu kannattaa ottaa käyttöön?

“On paljon vaadittu, että opettajat pystyisivät arjessa tuomaan opetukseen kaiken sen tieto- ja viestintätekniikan, mitä opetussuunnitelmat tällä hetkellä edellyttävät. Vielä isompi vaatimus on, että oppijat pystyisivät navigoimaan itseohjautuvasti kaikkien niiden palveluiden, tietolähteiden ja sähköisten opetusmateriaalien välillä, mitä opinnot vaativat. Tästä syystä haluamme olla mukana helpottamassa koulumaailman arkea tuomalla kaikki toimijat sekä sisällöt helposti saataville yhdestä paikasta ja samalla mahdollistaen liikkumisen yhdellä tunnuksella. Tässä kokonaisuudessa MPASSid toimii loistavasti, yhdistäen kaikki suomalaiset opetusalan toimijat yhden tunnuksen piiriin, kertoo Wilman koululiiketoimintajohtaja Teemu Lehtonen.

MPASSid-tunnistuksenvälitysratkaisu tarjoaa useita hyötyjä opetuksen tai koulutuksen järjestäjälle:

 • Helpompi arki kertakirjautumisella – Opettajat ja oppijat voivat käyttää oppilaitoksen omia tunnuksia kirjautuessaan digitaalisiin oppimisen palveluihin, jolloin muistettavaksi jää vain yksi käyttäjätunnus ja salasana.
 • Turvallisuus – MPASSid-kirjautuminen tapahtuu GDPR:n mukaisessa ja tietoturvallisessa ympäristössä.
 • Yksi integraatio – Järjestelmien yhteensopivuutta ei tarvitse miettiä erikseen, kun yksi tunnistautuminen mahdollistaa pääsyn kaikkiin MPASSid-luottamusverkostossa oleviin oppimisen palveluihin.
 • Nopeammat hankinnat – Uusien palveluiden hankinta ja käyttöönotto nopeutuu.
 • Maksuttomuus – MPASSid:n käyttöönotto ja käyttö on maksutonta.
 • Helppo käyttöönotto – Wilmaa käyttävät kunnat voivat ottaa MPASSid:n käyttöön muutamassa minuutissa. Katso Wilman ohjeet käyttöönoton tueksi.

Noora Lehtinen

Yhteystiedot: LinkedIn
wilma logo vaalea

  Hittar du inte rätt Wilma?

  Du kan söka fram relevant Wilma genom att skriva in ortens eller läroanstaltens namn. T.ex.  Wilma-licensen för en lågstadieskola i Helsingfors ägs av Helsingfors stad.

  När du hittat rätt Wilma kan du gå vidare till inloggningen.

  Etkö löydä oikeaa Wilmaa?

  Voit hakea omaa Wilmaa paikkakunnan tai oppilaitoksen nimellä. Esimerkiksi Helsingin peruskoulun Wilma-lisenssin omistaa Helsingin kaupunki.
  Kun löydät oman Wilmasi, valitse siirry kirjautumiseen ja kirjaudu sisään.

  wilma logo vaalea