Tule tapaamaan Wilma-tiimiläisiä ITK-konferenssiin 17.-19.4. Hämeenlinnaan. 👉

Koulusihteeri, ota tämä muistilista avuksi arviointeihin

Kohta koittava lukukauden päätös tuo koulusihteerien työpöydälle mukanaan arvioinnit ja todistukset. Tästä blogista löydät asiakastuen 4 vinkkiä helpottamaan arviointityötä.
Koulusihteeri arvioinnit, Wilma, Primus arvioinnit

Mitä arviointikirjojen toimeenpanossa ja todistuksia tulostaessa kannattaa muistaa?

Lukukausi lähenee loppuaan ja monessa oppilaitoksessa kääritään jo hihoja, kun edessä ovat arvioinnit ja todistusten tulostaminen. Ota talteen vinkit joiden avulla säästät aikaa ja vaivaa arviointeihin liittyvässä työssä.

Tarkemmat ohjeet löytyvät lisäksi asiakasyhteisö Communityyn koostetusta arviointien infopaketista. Lukukausien loppupuolella käsittelemme asiakastuessa ensisijaisesti arviointiin ja todistuksiin liittyviä kysymyksiä, jotta kaikkialla saadaan lukukausi vietyä onnistuneesti loppuun.

Vinkki: Työpyyntöjä eli tikettejä kirjatessa kannattaa panostaa myös otsikointiin; mitä paremmin otsikosta selviää mistä on kyse, sitä nopeammin tiketti saadaan ohjattua oikealle osaajalle.

1. Tarkista arviointitiedot huolellisesti

Arvosanoja ja muita arviointikirjan tietoja voi muokata aina arvioinnin toimeenpanoon asti. Toimeenpano tehdään usein massana koulun kaikille ryhmille, joten arviointitiedot kannattaakin käydä läpi huolella ennen sitä.

Kaikilla oppijoilla tulee olla suoritusmerkintä arviointikirjan Arv.-sarakkeessa. Suoritusmerkintä voi olla numero tai sanallisten arviointien A- tai S-kirjain, jolloin kurssille saadaan suoritusmerkintä, vaikka sille ei anneta varsinaista arvosanaa. A-arvosanaa voi käyttää myös arviointikeskustelujen kanssa.

Tarkista ainakin nämä:

  • Arviointikirjan päättymispäivä
  • Arviointikirjan kurssitieto
  • Arviointien alkamis- ja päättymispäivät (aineittaisen arvioinnin ollessa käytössä)
  • Kaikilla oppijoilla on arvosana tai suoritusmerkintä arviointikirjan Arv.-sarakkeessa
  • Arviointikirjan käytöskurssi ja arvosanat on täytetty (käyttäytymisen arvioinnista lisätietoja ohjesivustollamme)

Seuraavat haut auttavat ennen toimeenpanoa löytämään ne arviointikirjat, joissa on puutteita:

  1. Kurssi -kenttä on tyhjä: Kurssi → Lyhenne=””
  2. Arviointikirjalla on oppilaita joilta puuttuu arvosana: Arvosteltuja()<>Osallistuneita()
  3. Arviointikirjalla on oppilaita joilta puuttuu käytöksen arvosana: Käyttäytymisen kurssi→ Lyhenne<>”” JA Arvosteltuja (käytös)()<>Osallistuneita()

     

Katso koko toimeenpanon tarkistuslista ohjesivuiltamme.

2. Toimeenpane arviointikirjat

Kun arviointien tiedot ja asetukset ovat kunnossa, voidaan arviointikirjat toimeenpanna arviointirekisterissä. Tarvittaessa järjestelmän virheilmoitukset auttavat vielä tässä vaiheessa korjaamaan virheelliset tiedot.

Katso alta havainnollistava opastusvideo arviointikirjan toimeenpanosta Primuksessa. Halutessasi voit myös lukea ohjeet kirjallisena ohjesivuiltamme.

Kun arviointikirja on toimeenpantu, arviointirekisterin ‘Toimeenpantu’-rastikenttään ilmestyy tästä kertova rasti. Rekisterissä on myös erikseen kenttä ‘Valmis toimeenpantavaksi’, jonka opettaja voi rastia sen merkiksi, että hänen puolestaan arviointi on valmis ja arviointikirjan saa toimeenpanna.

3. Piilota arvosanat halutessasi Wilmasta todistusten jakoon asti

Opiskelijat ja huoltajat voivat tarkastella arvosanoja Wilman kautta. Toimeenpannut arvosanat voikin piilottaa Wilmasta siihen saakka, kunnes todistukset on jaettu.

Koska aiempien vuosien ja lukukausien arvosanat yleensä saavat näkyä Wilmassa, rajataan piilotus sen mukaan, koska arvosana on annettu. Tämä tapahtuu käytännössä Koulun tiedot -rekisterissä, kenttien ‘Arvioinnit alkavat’ ja ‘Arvioinnit päättyvät’ avulla.

Vinkki: Opettajilla ja henkilökunnalla arvosanat näkyvät aina, joten toimintoa kannattaa testata testioppilaan tunnuksella.

Lisätietoja löydät ohjeesta: Arvosanojen piilottaminen todistusten jakoon asti

4. Hyödynnä todistusten tulostusvinkit

Ennen todistusten tulostamista on vielä hyvä kertaalleen tarkistaa, että kaikki tarvittava tieto löytyy kirjattuna Primukseen. Tulostamista kannattaa myös ensin testata testioppilaan avulla: testioppilaalle voi merkitä eri suorituksia ja kokeilla tällä tavoin myös eri luokka-asteita ja tulostuspohjia. Tulostuksen esikatselun avulla saat hyvän kuvan siitä, millainen todistus on tulossa ja tulostuvatko kaikki aineet ja arvosanat oikeille paikoilleen.

Katso myös ohjevideolta, miten saat tulostettua todistuksen yhdelle sivulle Primuksen tulostuseditorissa.

Yleisimmät syyt sille, miksi jokin asia ei tulostu todistukseen ovat:

  1. oikeaa kurssityyppiä ei ole valittuna tulostuvissa kurssityypeissä
  2. jokin ehto estää nimikkeen tai arvosanan tulostumisen tai
  3. oppijan suoritustiedot eivät täsmää koulun lukuvuoden tietojen kanssa.

Vinkki: Oppijoille jaetuista välitodistuksista kannattaa tallentaa lisäksi kuvat tulostearkistoon, josta todistuksen voi tarvittaessa helposti tulostaa uudelleen.

Katso myös todistusten tarkistuslista.

Noora Lehtinen

Yhteystiedot: LinkedIn
wilma logo vaalea

    Hittar du inte rätt Wilma?

    Du kan söka fram relevant Wilma genom att skriva in ortens eller läroanstaltens namn. T.ex.  Wilma-licensen för en lågstadieskola i Helsingfors ägs av Helsingfors stad.

    När du hittat rätt Wilma kan du gå vidare till inloggningen.

    Etkö löydä oikeaa Wilmaa?

    Voit hakea omaa Wilmaa paikkakunnan tai oppilaitoksen nimellä. Esimerkiksi Helsingin peruskoulun Wilma-lisenssin omistaa Helsingin kaupunki.
    Kun löydät oman Wilmasi, valitse siirry kirjautumiseen ja kirjaudu sisään.

    wilma logo vaalea