Asiantuntijoiden haastattelut lasten ja nuorten hyvinvoinnista 👉

Vain laadukkaalla datalla on merkitystä – Wilman DVV-rajapinta helpottaa henkilötietojen päivitystä

Wilman uusi DVV-rajapinta mahdollistaa henkilötietojen päivityksen suoraan väestötietojärjestelmästä kunnan omaan Wilmaan. Integraatio tarjoaa yhtenäisen tavan helpottaa arkea ja säästää aikaa automatisoimalla manuaalisia päivitysprosesseja.
Wilman DVV-rajapinta

Tehokas ja toimiva tiedonkulku väestötietojen päivityksen standardoinnilla

Markkina opetusteknologia- eli EdTech-toimialasektorilla muuttuu ja kasvaa vauhdilla – Suomessa kasvu on liikevaihdolla mitattuna jopa yli 20% vuodessa. Isot monoliittiratkaisut ovat hiljalleen jäämässä pois ja alustatalouden kiinnostus on kasvussa. Kehityssuunta näkyy tällä hetkellä käytännössä erilaisten hankkeiden ja kokeilujen kautta.

Yksi kehityksen keskiössä olevista muutoksista on masterdatan eli organisaation toiminnan kannalta välttämättömän perustiedon merkityksen vahvistuminen. Erityisesti henkilötiedon ajantasaisuus on tärkeää, jotta voidaan varmistaa tehokas ja toimiva tiedonkulku.

Kunnat ja organisaatiot ovat perinteisesti päivittäneet oppijoiden henkilötietoa pääosin manuaalisesti esimerkiksi lomakkeiden avulla, ja ajantasaisen tiedon ylläpitäminen on ollut haastavaa. Tietojen ajantasaisuus on vaatinut myös huoltajien aktiivisuutta. Vanhentuneet henkilötiedot ovat vaikeuttaneet tai hidastaneet monia opetushallinnon prosesseja, kuten laskutusta, tiedoksiantoja, tietojen näkymistä sekä viestintää huoltajien kanssa.

Jatkossa Digi- ja väestötietovirasto mahdollistaa henkilötietojen reaaliaikaisen ylläpidon: kunnille on myönnetty viranomaistehtävien hoitoa varten yleinen oikeus saada väestötietoja digitaalisesti väestötietojärjestelmästä VTJ-muutosrajapinnan kautta. Tämä tarkoittaa laajassa kuvassa väestötietojen päivityksen standardointia. Uusi ratkaisu korvaa vanhan tiedonsiirron, joka loppuu vuoden 2024 loppuun mennessä.

Wilman DVV-rajapinta yhtenäistää kuntien tiedonkulkua ja tukee tiedon luotettavuutta

Henkilötietoa tarvitaan kunnissa muun muassa päätösten, tiedonsiirtojen ja laskutusten pohjana. Kuntien vastuulla ovat myös oppivelvollisuuden ja uusien koulutulokkaiden ikäluokkien seuranta. Wilman DVV-rajapinnan eli väestötietointegraation avulla kunnat voivat automaattisesti hyödyntää ajantasaista henkilötietoa omien viranomaistehtäviensä hoitamisessa.

Reaaliaikainen palvelu vähentää virheiden mahdollisuutta ja säästää niin opetushallinnon kuin huoltajien aikaa. 

Wilman suora integraatio DVV-rajapintaan tarjoaa kunnille kansallisesti yhtenäisen tavan:

 • automatisoida henkilötietojen päivitystä,
 • tukea tiedon luotettavuutta ja
 • säästää prosesseihin kuluvaa aikaa.

Wilmassa sijaitsee arvokasta oppijatietoa

Wilma on osa noin 2 miljoonan käyttäjän arkea, toimien opetuksen ja oppimisen sydämessä. Järjestelmään kerätään kunnissa ja kaupungeissa paljon oppijatietoa, jota myös siirtyy palvelusta sitä tarvitseville toimijoille: Suomessa jo yli 300 opetusalan organisaatiota hyödyntää Wilmassa sijaitsevaa dataa.

Esimerkkejä Wilmassa sijaitsevan tiedon hyödyntämisestä:

 • Koulukuljetuspalvelut hakevat tietoa koulumatkapäätöksistä, sekä koulupäivien alkamis- ja päättymisaikoja.
 • Oppimisen palvelut hakevat tietoa opetusryhmien ja arvioinnin luontia varten.
 • Erilaiset infonäyttöpalvelut hakevat tietoa lukujärjestyksistä tarjotakseen tilanvarauspalvelua esimerkiksi luokkahuoneisiin.
 • Laskutusjärjestelmät hakevat tietoa laskutusaineistoa varten esimerkiksi varhaiskasvatuksesta ja ylioppilaskirjoituksista.
 • Henkilöstöhallinnon järjestelmät järjestelmät hakevat oppilaitoksen henkilökunnan tietoja.

Myös Wilmalla olemme siirtymässä yhä enemmän modulaariseen toimintamalliin, jossa asiakas voi valita palveluista toimintaansa parhaiten istuvat osat. Tavoitteenamme on olla mukana luomassa opetusalan entistä sujuvampaa arkea, tarjoamalla teknologian avulla yhä parempia toimintamalleja ja prosesseja osana Wilman ekosysteemiä.

Modernisoi henkilödatan päivitys – Tilaa Wilman DVV-rajapinta

Joakim Pesola

Yhteystiedot: LinkedIn
wilma logo vaalea

  Hittar du inte rätt Wilma?

  Du kan söka fram relevant Wilma genom att skriva in ortens eller läroanstaltens namn. T.ex.  Wilma-licensen för en lågstadieskola i Helsingfors ägs av Helsingfors stad.

  När du hittat rätt Wilma kan du gå vidare till inloggningen.

  Etkö löydä oikeaa Wilmaa?

  Voit hakea omaa Wilmaa paikkakunnan tai oppilaitoksen nimellä. Esimerkiksi Helsingin peruskoulun Wilma-lisenssin omistaa Helsingin kaupunki.
  Kun löydät oman Wilmasi, valitse siirry kirjautumiseen ja kirjaudu sisään.

  wilma logo vaalea