Tilaa opetusalan uutiskirje 👉

Päivitetty Wilma-ohje opettajille

Wilma-ohje opettajille on päivitetty ohjeistus, joka auttaa selkeyttämään opettajien työajan viestintää sekä viestintää koulun ja kodin välillä.

Tämä on päivitetty Wilma-ohje opettajille, jonka selkeiden vinkkien avulla tehostat ja yhtenäistät omaa työajan viestintää sekä viestinvaihtoa koulun ja kodin välillä.

Wilma on monipuolinen ja laaja oppilashallinnon verkkopalvelu, jonka avulla helpotetaan kotien ja koulun välistä yhteistyötä ja viestintää. Wilman ansiosta oppilaat, vanhemmat ja opettajat löytävät saman tiedon yhdestä paikkaa.

Todellisuudessa Wilma on paljon enemmän kuin vain viestinviejä kodin ja koulun välillä. Ja juuri sen vuoksi joku saattaakin ihmetellä, miten esimerkiksi eri paikkakunnalta olevan opettajakollegan Wilmasta löytyy jotain, mitä omassa Wilmassa ei ole tarjolla. Yhtälailla ihmetys saattaa nousta esiin kahden eri paikkakunnalla asuvan ystäväperheen kesken.

Tähän on yksinkertainen selitys. Kunnat ja oppilaitokset saavat itse päättää, mitä Wilman toimintoja he ottavat käyttöön ja missä määrin niitä käytetään. Mikäli toisaalla käytössä oleva toimenpide haluttaisiin käyttöön myös omaan kouluun, kannattaa aina olla yhteydessä koulun henkilökuntaan. 

Sama koskee myös kokonaan uusia toiveita ja tarpeita! Kaivattu toiminto saattaa nimittäin hyvinkin olla olemassa, mutta sitä ei olla vielä otettu käyttöön omassa kunnassa tai oppilaitoksessa.

Toivottavasti tämä Wilma-ohje opettajille auttaa helpottamaan omaa työajan viestintää sekä viestintää koulun ja perheiden välillä!

Kaikille yhteiset Wilma-pelisäännöt

Erilaisia tapoja käyttää Wilmaa on – ellei nyt yhtä monta kuin opettajia Suomessa – todella paljon. Kun yksi opettaja on tottunut viestimään Wilman kautta viikoittain, toinen saattaa pysyä hiljaisempana ja kertoa palautteen mieluummin suoraan oppilaalle. 

Kummin vain, Wilman käyttötavoista kannattaa aina tehdä yhteiset pelisäännöt niin kunnan kuin koulun sisällä, jotta viestintä olisi mahdollisimman yhtenäistä.

Tässä muutamia asioita, joista opettajien ja koulun henkilökunnan kannattaa sopia:

  • Lähetetäänkö koteihin viikkoviestejä, kuukausiviestejä ja/tai muita tiedotteita, ja mistä ne löytyvät?
  • Merkitäänkö läksyt Wilmaan vai kirjaavatko oppilaat ne itse? Ovatko liikuntatuntien suunnitelmat jossain kootusti vai tuleeko tieto tarvittavista varusteista Wilma-viestillä, ja jos, milloin?
  • Mitkä asiat “ylittävät uutiskynnyksen”, eli mitkä viestitään koteihin vai onko periaatteena “no news is good news”?
  • Entä millaiset ovat kunnan/koulun käytännöt Wilman tuntimerkinnöissä; millaisia merkintöjä on käytössä ja millaisin kriteerein mitäkin merkintää käytetään?

Wilmassa käyttöönotetut pelisäännöt helpottavat kaikkien toimintaa. Samalla opettajat sitoutuvat yhtenäiseen toimintamalliin, minkä ansiosta kodeissa tiedetään, millaisia viestejä Wilmasta osataan odottaa. 

Lukuvuoden alussa on myös hyvä tiedottaa yhdessä sovituista asioista ja koulun Wilma-käytännöistä koteihin esimerkiksi rehtorin toimesta.

Wilma-ohje opettajille

1. Wilma-viestin rakenne

Hyvä Wilma-viesti alkaa selkeästä otsikosta; hyvä otsikko kertoo yhdellä silmäyksellä, mistä viestissä on kyse. Suositeltava tapa on myös sisällyttää avainsanoja otsikkoon, esimerkiksi näin: 

Viikkotiedote vko 37: yu-kisat, uintipäivä, herkkuperjantai

Avainsanojen ansiosta oikea viesti löytyy helposti myöhemminkin, jos johonkin asiaan tarvitsee palata. Otsikkoa ei siis kannata aloittaa mystisesti, kuten esimerkiksi “Tiedotettavaa…”. Kerro ennemmin reilusti, mistä viestissä on kyse, kuten: 

Yleisurheilukilpailujen aikataulu

Vastaa siis aina viestissä (ja mielellään jo otsikossa) kysymyksiin “mitä, missä ja milloin”. Viestin sisällössä voit kertoa asiasta tarkemmin – myös sen, jos viestiin tulisi reagoida (esimerkiksi ilmoittautua, vastata, ottaa jotain mukaan, jne). 

Muista myös tervehdykset! Vaikka opettajilla on usein kiire viestiä jokin asia, mukavat alku- ja lopputervehdykset kannattaa aina sisällyttää viestiin. Lisäksi emojit saavat viestiin ystävällisen sävyn. 🙂

2. Wilma-viestin poistaminen ja ajastaminen

Opettajat ja henkilökuntaan kuuluvat voivat halutessaan ajastaa Wilma-viestien lähetyksen. Viestin voi siis kirjoittaa valmiiksi ja ajastaa sen lähtemään vastaanottajien Wilmaan toivottuna ajankohtana. 

Vahinkoja kuitenkin sattuu, ja joskus viesti voi lähteä väärälle vastaanottajalle tai kokonaan väärälle ryhmälle. Onneksi nopeat näpit pelastavat tilanteen!

Jos olet opettaja tai kuulut koulun henkilökuntaan, Wilma-viestin poistaminen ja peruminen onnistuu helposti vastaanottajan postilaatikosta. Wilma-viestin poistamisessa ja perumisessa kannattaa toimia heti asian huomattuaan.

Mitä eroa on Wilma-viestin poistamisella ja perumisella?

Huomioi, että Wilma-viestin peruminen ja poistaminen ovat kaksi eri asiaa:

  1. Jos lähetit viestin väärälle vastaanottajalle, muista aina poistamisen sijaan perua se. Näin varmistat, että viesti on todella peruttu eikä vain poistunut omasta Wilmastasi.
  2. Wilma-viestin poistaminen poistaa viestin vain itseltäsi, eli se ei peru viestin lähettämistä. Huomioi, ettei poistettua viestiä myöskään voi enää perua. Wilma-viestin poistaminen poistaa myös viestiin tulleet vastaukset, jos joku on jo ehtinyt vastata viestiin.

Wilma-viestin poistamiseen ja perumiseen kannattaa tutustua ajan kanssa etukäteen, jotta keinot ovat heti selvillä, jos paniikkitilanne joskus iskee.

3. Koepäivät, koearvosanat ja kokeiden kuittaukset Wilmassa

Kun kokeet kirjataan Wilmassa sille suunnitellulle omalle Kokeet-sivulle, seuraavan 10 päivän aikana olevat kokeet näkyvät huoltajien ja opiskelijoiden Wilmassa heti etusivulla. Etusivulta käsin tieto kokeista ja koealueista on siis aina “silmien ulottuvilla” ja näin ollen helposti tarkistettavissa, myös Wilman sovelluksesta. 

Kokeiden kirjauksessa tärkeintä on yhtenäisyys. Jos yksi opettajista käyttää Wilman Kokeet-sivua ja toinen toinen opettaja lähettää viestin tulossa olevista kokeista, ei kotona enää ollakaan niin hyvin kartalla siitä, milloin ja mistä aineista kokeita olikaan tulossa. Lisäksi kotona ei myöskään tiedetä, mistä tieto kokeista ja koealueesta löytyy.

Kokeista voi toki muistutella esimerkiksi viikkoviestien yhteydessä. Kuitenkin, kun koe on kirjattu Wilmaan sen omalle Kokeet-sivulle, tietoon voi luottaa. Lisäksi samalta sivulta voi aina tarkistaa, mitä kokeita olikaan tulossa.

Kun koe on pidetty ja arvosteltu, koearvosanat kannattaa merkitä myös Wilmaan kyseisen kokeen yhteyteen. Arvosanojen julkaisun jälkeen huoltajat pääsevät näkemään arvosanat ja mahdolliset lisätiedot Wilmasta sekä kuittaamaan ne nähdyksi.

4. Vanhempainvarttien varaus Wilmalla

Sen sijaan, että pyytäisit luokan huoltajilta viestillä sopivia ajankohtia vanhempainvartteihin tai muihin keskustelutuokioihin, asia kannattaa hoitaa kätevästi Wilman tapahtumakutsuilla.

Tapahtumakutsujen avulla ylimääräinen viestirumba helpottuu huomattavasti, kun huoltajat pääsevät suoraan varaamaan hetkensä annetuista ajoista. Jokaista ajankohtaa ei kuitenkaan tarvitse luoda yksitellen, sillä Wilma tekee sen puolestasi, kunhan ensin kerrot, millaisilla tauoilla ajat halutaan julkaista. Tarvittaessa voit myös tehdä varauksen huoltajan puolesta omassa Wilmassasi.

5. Tilojen ja laitteiden varaukset Wilman kautta

Tiesitkö, että koulun opetustilojen, laitteiden ja työkalujen ynnä muiden resurssien varaukset omalle oppitunnille voi hoitaa näppärästi Wilman kautta?

Varauksia voi tehdä päivä- tai oppituntikohtaisesti. Varaukset näkyvät myös muille opettajille heidän Wilmassaan. Toisin sanoen, vihot ja varauskalenterit voi unohtaa, sillä kaikki tieto löytyy Wilmasta! Ja mikäli toiminto ei ole teidän koulussanne vielä käytössä, Wilman pääkäyttäjä on oikea taho aktivoimaan varaustoiminnon.

Lopuksi: Tee Wilman etusivusta omaan työskentelyysi sopiva!

Wilman etusivun näkymä on muokattavissa omaan käyttöön sopivaksi. Myös etusivun järjestys ja ylävalikon järjestys ovat muokattavissa oman näköiseksi.

Lisäksi voit vaihdella valikkolinkkien ja laatikoiden paikkaa Wilman asetuskuvakkeen takaa löytyvällä Käyttöliittymä-sivulla.

Etusivun laatikot voidaan siis järjestää halutulla tavalla niin työpöytä- kuin mobiililaitteille. Voit myös järjestää näkymän esimerkiksi siten, että usein tarvitsemasi osiot ovat etusivulla ylimpänä sekä käytetyimmät valikot heti näkyvillä. Laatikoita ja valikkolinkkejä siirretään näppärästi hiirellä vetämällä. Sama toiminto löytyy kaikilta Wilma-käyttäjiltä – myös huoltajilta ja opiskelijoilta.

Toivottavasti tämä Wilma-ohje opettajille oli hyödyllinen ja voit sen avulla suunnitella ja yhtenäistää oman koulusi ja kotien välistä viestintää!

Kaipaatko lisää vinkkejä Wilma-viestintään?

Wilma

wilma logo vaalea

    Hittar du inte rätt Wilma?

    Du kan söka fram relevant Wilma genom att skriva in ortens eller läroanstaltens namn. T.ex.  Wilma-licensen för en lågstadieskola i Helsingfors ägs av Helsingfors stad.

    När du hittat rätt Wilma kan du gå vidare till inloggningen.

    Etkö löydä oikeaa Wilmaa?

    Voit hakea omaa Wilmaa paikkakunnan tai oppilaitoksen nimellä. Esimerkiksi Helsingin peruskoulun Wilma-lisenssin omistaa Helsingin kaupunki.
    Kun löydät oman Wilmasi, valitse siirry kirjautumiseen ja kirjaudu sisään.

    wilma logo vaalea