Tilaa opetusalan uutiskirje 👉

Wilman historia

Wilma vietti maaliskuussa syntymäpäiviään ja samalla tuli kuluneeksi 21 vuotta siitä, kun järjestelmä astui ensimmäisen kerran suomalaisiin kouluihin. Tutustu Wilman historiaan ja matkaan Suomen suosituimmaksi oppilaitosten työ- ja viestintäjärjestelmäksi.
Wilman historia

Miten Wilmasta tuli Wilma?

Wilman edeltäjänä toimi ohjelma nimeltä Vallu, verkkokäyttöinen ohjelma oppijoiden kurssivalintojen merkitsemiseen suoraan kurssitarjottimeen. Tästä kehittyi myöhemmin Wilma, jonka toiminnot ovat tunnetusti kurssivalintoja paljon laajemmat.

2000-luvun alussa World Wide Web eli www oli iso juttu. Koska oltiin kehittämässä ohjelmaa, jota käytetään selaimella, haluttiin ohjelman nimen alkavan webin mukaan W-kirjaimella. Ensimmäinen Wilma lähti maailmalle 28.3.2001. Ajan saatossa Wilmasta onkin kasvanut melkoinen julkkis suomalaisessa opetusmaailmassa.

Wilman kehitti laihialainen StarSoft, jonka ensimmäinen tuote oli rehtoreille suunnattu työjärjestysohjelma Kurre. Yrityksen perustaja Pentti Tarpio työskenteli tuolloin rehtorina ja huomasi, että työjärjestysten tekemiseen tuhraantuu aikaa. 1990-luvulla yrityksen asiakasmäärä kasvoi ja Kurren rinnalle kehitettiin Wilma.

Wilma 2000-luvulla
2000-luvun Wilma näytti tältä. Klikkaamalla saat kuvat isommiksi.

Aluksi Wilma koostui eri tasoista, ja perustason lisäksi oppilaitoksilla oli mahdollisuus hankkia muita tasoja aina käyttötarpeen mukaan. Myöhemmin tasot poistuivat, mutta ominaisuudet ja erilaiset käyttötavat lisääntyivät.

Vuonna 2014 julkaistiin myös Wilman ensimmäinen sovellus helpottamaan Wilman käyttöä aika- ja paikkariippumattomasti. Mobiilisovelluksista on sittemmin julkaistu useampia versioita, ja nykyään Wilman tietoturvallisesta sovelluksesta löytyvät kaikki arjen olennaisimmat toiminnot.

Vuonna 2016 StarSoft tuli yrityskaupan myötä osaksi Visma Enterprisea. Uudet tuulet vahvistivat osaamista ja toivat mukanaan entistä paremmat mahdollisuudet palvella suomalaisen koulu- ja opetusmaailman tarpeita.

Wilman aikajana
Wilman aikajana. Klikkaa kuva isommaksi.

Nykyisellään Wilma sisältää noin 1,5 miljoonaa riviä koodia ja palvelee yli 2 miljoonaa käyttäjää. Viestejä Wilmalla lähetetään yli 300 000 kappaletta viikossa.

Wilma kasvaa ja kehittyy

Varhaiskasvatuksen Wilma

Wilma tarjoaa sujuvamman arjen työkalun myös varhaiskasvatukseen. Vuonna 2018 pilotoimme ensimmäisten asiakkaiden kanssa Wilma Varhaiskasvatuksen järjestelmää, joka julkaistiin virallisesti vuonna 2019.

Varhaiskasvatuksessa Wilma yksinkertaistaa esiopetuksen hakuprosesseja, tehostaa hallinnon työtä ja mahdollistaa vaivattoman viestinnän vanhempien ja päiväkodin henkilökunnan välillä. Varhaiskasvatuksen Wilma jakautuu viestintään ja toiminnanohjaukseen.

“Wilma on vapauttanut varhaiskasvatuksen opettajien ja hoitajien työaikaa lasten kanssa olemiseen.” -Outi Kiviranta, Taavetin päiväkodin johtaja

Wilman mobiilisovelluksen avulla tiedottaminen ja yhteydenpito vanhempien kanssa myös varhaiskasvatuksessa onnistuu vaivattomasti mistä ja milloin tahansa. Sovelluksen sisällä voidaan hallita niin koululaisten, kuin pienempienkin lasten asiat.

Liittämällä varhaiskasvatus samaan järjestelmään opetustoimen kanssa, kunta voi säästää resursseja ja tuoda lisää tehokkuutta toimintaan. Wilma tarjoaakin järjestelmänä ainutlaatuisen sähköisten palveluiden polun aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle saakka.

Wilman uusi ilme 2022: verkkosivusto ja Instagram

Wilma on ainutlaatuinen oppilashallintojärjestelmä Suomessa, palvellen sekä perheitä että oppilaitoksia aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle saakka. Kuuntelimme käyttäjiemme tarpeita ja halusimme helpottaa arkea parantamalla löydettävyyttä.

Teknisen uudistustyön ohessa Wilman brändin ja verkkosivuston oli aika uudistua. Tänä vuonna julkaistun wilma.fi-verkkosivuston myötä palaute- ja tukikanavat ovat yhä helpommin käyttäjien saatavilla. Wilmassa uudistus näkyy järjestelmän ulkoasumuutoksina, sillä käyttäjiä vastassa ovat uusi ohjausvalikko ja Wilman logo.

“Uudistuksen taustalla on Wilman tulevaisuuden visio opetuksen kattavasta digitaalisesta ekosysteemistä. Halusimme uudistaa Wilman brändi-identiteettiä vastaamaan Wilman tulevaisuuden strategiaa opetusalan suunnannäyttäjänä. Olen todella tyytyväinen siihen, että jatkossa Wilma erottuu omana brändinään – omalla logollaan ja omilla viestintäkanavillaan”, avaa koululiiketoiminnan johtaja Teemu Lehtonen uudistuksen taustoja.

Wilman etusivunäkymä
Wilman etusivunäkymä selaimessa.
Lataa Wilman mobiilisovellus
Wilman mobiilisovellus.

Uudistuksen myötä löydät Wilman nyt myös Instagramista! Ota seurantaan iloa ja parhaita käyttäjävinkkejä jakava Instagram-tili @wilmavirallinen.

Wilmavirallinen Instagramissa
Ota seurantaan @wilmavirallinen Instagramissa

Myös Wilmaan kirjautuminen on entistä käyttäjäystävällisempää, kun kaikki asiakasympäristöt löytyvät yhden saman osoitteen kautta. Jatkossa löydät Wilman kirjautumisosoitteen helposti wilma.fi-sivuilla olevan hakutoiminnon avulla, joka ohjaa kirjautumaan omaan Wilmaan. Hakutoiminnon löydät klikkaamalla keltaista Kirjaudu-painiketta sivuston oikeassa yläreunassa.

Kehitystyö Wilman parissa jatkuu vahvasti myös tulevaisuudessa

Oppilaitokset, opettajat, oppijat ja kasvattajat tarvitsevat tuekseen tulevaisuuden työkalut, jotka huomioivat myös kehittyvien tarpeiden mukaan skaalautuvan digitaalisen ekosysteemin kouluissa.

Digiekosysteemi tarkoittaakin kokonaisuutta, jolla yhdistämme eri palvelut saumattomaksi kokonaisuudeksi. Wilmasta kasvaa yhä vahvemmin oppimisen ja kasvatuksen ekosysteemi – Wilma Työpöytä -, josta kaikki käyttäjien tarvitsemat palvelut ja toiminnallisuudet löytyvät kätevästi yhdeltä alustalta kertakirjautumisella.

Kun digiekosysteemi on kunnossa, pystymme vaikuttamaan siihen, millaista dataa oppijoista ja opiskelusta keräämme, sekä miten voimme näitä tietoja hyödyntämällä hioa Wilmasta entistä parempaa työkalua kuntien, koulujen ja kotien käyttöön.

Noora Lehtinen

Yhteystiedot: LinkedIn
wilma logo vaalea

    Hittar du inte rätt Wilma?

    Du kan söka fram relevant Wilma genom att skriva in ortens eller läroanstaltens namn. T.ex.  Wilma-licensen för en lågstadieskola i Helsingfors ägs av Helsingfors stad.

    När du hittat rätt Wilma kan du gå vidare till inloggningen.

    Etkö löydä oikeaa Wilmaa?

    Voit hakea omaa Wilmaa paikkakunnan tai oppilaitoksen nimellä. Esimerkiksi Helsingin peruskoulun Wilma-lisenssin omistaa Helsingin kaupunki.
    Kun löydät oman Wilmasi, valitse siirry kirjautumiseen ja kirjaudu sisään.

    wilma logo vaalea