Tilaa opetusalan uutiskirje 👉

Wilma ja Qridi vahvistavat yhteistyötään – kaikki mitä oppimisen ekosysteemiltä tarvitset

Wilma jatkaa tiivistä yhteistyötään oppimisen ja arvioinnin alusta Qridin kanssa. Lue lisää kumppanuuden tavoitteista digioppimisen kehittämisen parissa.
Wilman ja Qridin logot, välissä x-kirjain kuvaamassa yhteistyötä

Suomen suurin edtech-tuote Wilma toimii suomalaisen oppimisen sydämessä. Tehtävämme on opetusmaailman arjen helpottaminen ja tehostaminen, jotta aikaa jää olennaiseen: läsnäoloon, oppimiseen ja opettamiseen. Oppimisen arvioinnin alusta Qridi on vuodesta 2023 ollut osa Wilman ekosysteemiä ja kokoaa yhdessä Wilman kanssa kaiken arvioinnin samaan paikkaan, helpottaen niin opettajien kuin opetustoimen arkea.

Viimeisen kahden vuosikymmenen aikana Wilma on sähköistänyt Suomen oppilashallinnon muuntamalla lakisääteiset vaatimukset digitaalisiksi toimintatavoiksi, helpottaen samalla toiminnan ohjausta ja yhteydenpitoa opetuksen ja oppimisen eri sidosryhmien välillä.

“Digitalisaation edetessä Wilman laajentamistarpeet ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Tämän seurauksena meidän on täytynyt tehdä valinta siitä, mitä palveluja kehitämme itse ja missä taas käännymme kumppanuuksien puoleen”, avaa Visma Aquila Oy:n liiketoimintajohtaja Teemu Lehtonen.

Tästä ajatuksesta syntyi vuonna 2023 julkaistu Wilma Links, joka mahdollistaa kaikkien kasvatuksessa ja opetuksessa tarvittavien sähköisten materiaalien ja palveluiden helpon käytön yhdellä alustalla, samassa ekosysteemissä. Samalla alkoi kartoitustyö sopivien opetuksen suunnittelun työkaluja sekä opetusohjelmia ja -materiaaleja kehittävien kumppaneiden löytämiseksi.

Qridi valikoitui yhteistyökumppaniksi hyvin nopeasti, Lehtonen kertoo: “Meidän tuottaessa Wilmalla oppilashallinnon palvelut ja vuosisuunnittelun, tuotti Qridi jo onnistuneesti hyvin kattavasti kaikki opetuksen suunnittelun ja jatkuvan arvioinnin palvelut. Kun Wilma Links lisäsi tähän kokonaisuuteen vielä opetusohjelmat ja materiaalit, näimme, että asiakaskuntamme kaipaama laaja palvelukokonaisuus oli jo nyt mahdollista toteuttaa.”

Oppimistiedon tehokas kokonaisuus tuo arvioinnin samaan paikkaan

Qridin liittyminen Wilman ekosysteemiin helpottaa opettajien arviointi- ja suunnittelutyötä ja säästää aikaa tuomalla palvelut käyttäjälle entistä saumattomammin. Opetustoimelle yhteistyö taas tarjoaa entistä tehokkaampia keinoja arvioinnin yhtenäistämiseen ja pedagogisella tiedolla johtamiseen.

“Aiemmin käytännön arviointityössä käyttäjät ovat voineet tehdä formatiivisen arvioinnin Qridiin ja summatiivisen eli numeroarvioinnin Wilmaan. Vuosien varrella yksi käyttäjien keskeisimpiä toiveita on ollut saada kaikki arviointi samaan paikkaan. Koska kaikilla Qridiä käyttävillä on käytössään myös Wilma, on luontevaa, että olemme solmineet keskenämme kumppanuuden, jonka myötä tämä on mahdollista”, kertoo Qridi Oy:n toimitusjohtaja Henri Karjalainen.

Lehtonen painottaa Wilma Linksin yhdistävän jo yhteistyön alkuvaiheessa Wilman ja Qridin järjestelmät saumattomaksi palvelukokonaisuudeksi: “Siirtämällä Wilmasta Qridiin perustietoa, kuten tietoa opetusryhmästä, arvosanamäärityksistä, kokeista, arvosanoista ja poissaolotiedoista, voimme jo nyt luoda kokonaisuuden, joka aidosti mahdollistaa arvioinnin keskittämisen yhteen paikkaan.” Qridistä voidaan myös palauttaa tärkeät tiedot Wilmaan, jolloin oppijan keskeiset koe- ja arvosanatiedot säilyvät järjestelmässä.

Teknistä rajapintaa on myös tarkoitus kehittää jatkuvasti, samalla kun kokemukset toiminnasta karttuvat. Kaiken keskiössä on opettajien ja oppijoiden arjen helpottaminen ja suoraviivaistaminen.

Palvelut uudistuvat asiakkaiden tarpeiden mukana

Tulevana keväänä yhteistyö tuo opettajan aikaa säästävän avun peruskoulun uudistuvaan arviointityöhön. Opetushallitus on julkaissut 6. vuosiluokan uudet arviointikriteerit, joita hyödynnetään ensimmäistä kertaa toukokuun 2024 arvioinnissa. Käytännössä arviointiosion päivitykset tarkoittavat kunnissa paljon uutta tietoa luokanopettajien omaksuttavaksi – lähes 200 sivua uuden OPS:n mukaisia tavoitteita ja kriteerejä.

“Qridin avulla opetuksen järjestäjä voi merkittävästi helpottaa opettajien arviointityötä, kun lukuvuosiarviointia annettaessa opettajan on mahdollista hyödyntää oppiaineen vuosiluokkaistettuja tavoitteita ja kriteereitä, jotka tulevat Qridiin automaattisesti ePerusteet-palvelusta. Lisäksi annetut arvosanat siirtyvät automaattisesti Wilmaan. Kumppanuus parantaa kertaheitolla suomalaisen koulumaailman digipalveluja”, Karjalainen iloitsee.

Tulevaisuudessa myös standardoinnin ja resurssien tehokkaan käytön merkitys muuttuu yhä tärkeämmäksi, opetuksen järjestäjien kohdatessa ajankohtaisia haasteita rajallisten resurssien sekä kasvavien vaatimusten ja tarpeiden yhdistämisen kanssa.

“Tämä on yksi merkittävin syy sille, miksi tulemme tulevaisuudessa syventämään yhteistyötämme Qridin kanssa entisestään ja tarjoamaan asiakkaillemme selkeää mallia, jolla opetuksen järjestäminen, suunnitteleminen sekä tarvittavan osaamisen kasvattaminen voidaan hoitaa mahdollisimman järkevästi”, Lehtonen summaa.

Helpota arviointityötä ja tiedolla johtamista

>> Tutustu Qridin ratkaisuun

Wilma

wilma logo vaalea

  Hittar du inte rätt Wilma?

  Du kan söka fram relevant Wilma genom att skriva in ortens eller läroanstaltens namn. T.ex.  Wilma-licensen för en lågstadieskola i Helsingfors ägs av Helsingfors stad.

  När du hittat rätt Wilma kan du gå vidare till inloggningen.

  Etkö löydä oikeaa Wilmaa?

  Voit hakea omaa Wilmaa paikkakunnan tai oppilaitoksen nimellä. Esimerkiksi Helsingin peruskoulun Wilma-lisenssin omistaa Helsingin kaupunki.
  Kun löydät oman Wilmasi, valitse siirry kirjautumiseen ja kirjaudu sisään.

  wilma logo vaalea