Tilaa opetusalan uutiskirje 👉

Opettajayhteisöt arjen helpottajina

Ammatillisille opettajayhteisöille on tarvetta, selviää Wilman ja Freeedin toteuttamasta kyselystä, jonka mukaan yli 93 prosenttia vastaajista kokee digitaalisten palveluiden helpottavan opetuksen arkea.
opettajayhteisö, freeed

Opettajat hyödyntävät työssään yhä enemmän sosiaalista mediaa

Iltapäivisin Alakoulun aarreaitan Facebook-ryhmä täyttyy opettajien jakamista oivaltavista ideoista ja upeista oppilastöistä. Ryhmässä ihaillaan oppilaiden onnistumisia ja kehitetään opetusta luovien ideoiden avulla. Yhteisö kasvoi räjähdysmäisesti vuonna 2013 ja nykyisin siihen kuuluu jo yli 42 000 jäsentä.

Opettajia ajaa sosiaalisen median ryhmiin käytännön tarve: kollegoilta saa valmiita ideoita, joita voi toteuttaa omilla oppitunneilla. Sittemmin jakamisen alustat ovat lisääntyneet ja sosiaalisen median käyttö opettajan työssä on arkipäiväistynyt. Uudet opettajat löytää yhä useammin Instagramista tai TikTokista.

Ammatilliset yhteisöt tukevat osaamisen kehittämistä

Sosiaalisen median kanavien rinnalle on myös kehittynyt palveluja, joiden ideana on tarjota tietylle ammattikunnalle kokonaisvaltainen tuki työn tekemiseen ja osaamisen kehittämiseen. Englanniksi näitä palveluita kutsutaan nimellä community of practice eli ammatillinen yhteisö.

Yksi suosituimmista ammattiyhteisöistä on ohjelmistokehittäjille suunnattu Stack Overflow, jolla on jo yli 100 miljoonaa käyttäjää. Ohjelmistokehittäjä löytää yhteisöstä ohjeita lähes minkä tahansa koodaukseen liittyvän haasteen ratkaisemiseksi. Myös lääkäreille löytyy oma yhteisönsä, jossa miljoonat lääkärit jakavat potilastapauksia, saadakseen apua erityisesti harvinaisten tautien tunnistamiseen. Ammatillisten yhteisöjen voima on niiden tarkasti rajatussa fokuksessa.

Vastaaville yhteisöille on tarve myös opettajien keskuudessa. Tätä viestiä vahvistaa Wilman ja Freeedin syyskuussa teettämä kysely, jonka mukaan lähes 90 prosenttia vastaajista näki tarvetta koulun ja työpaikan rajat ylittäville ammatillisille yhteisöille.

opettajayhteisö, freeed

Freeed tarjoaa alustan opettajien yhteisölliselle oppimiselle

Freeed on Suomessa perustettu opettajien yhteisö, jonka missio on tehdä opettajan arjesta helpompaa. Freeed on kasvanut lyhyessä ajassa suurimmaksi opettajayhteisöksi Suomessa ja Italiassa. Palvelu tavoittaa jo 170 000 opettajaa ja opetuksen ammattilaista.

Freeedissä opettajat jakavat ja hakevat valmiita oppitunti-ideoita, omaksuvat uusia opetusmetodeja ja kehittävät omaa osaamistaan. Yhteisön mukana oppiminen tapahtuu osana työn tekemistä: uudet ideat ja metodit siirtyvät heti käytäntöön. Yhteisöllinen oppiminen onkin usein vaikuttavampaa kuin perinteinen koulutuspäiville osallistuminen.

Toteuttamamme kyselyn mukaan yli 93 prosenttia vastaajista koki digitaalisten palveluiden helpottavan opetuksen arkea. Positiivisista signaaleista huolimatta tekemistä on vielä paljon. Kehitettävää löytyy erityisesti palveluiden yhteensopivuudessa ja saavutettavuudessa. Siksi haluamme yhdistää voimamme opetuskentän parhaiden toimijoiden kanssa.

Heikki Rusama, Freeed

Kirjoittaja Heikki Rusama on Freeed.com-palvelun perustaja ja toimitusjohtaja.

Freeed on osa Wilman kehittämää oppimisratkaisujen kumppaniverkostoa, joka julkaistiin Educa-messuilla tammikuussa 2023. Opettajat voivat kirjautua Freeediin myös käyttämällä Opetushallituksen ylläpitämiä MPASSid-tunnuksia.

Wilma

wilma logo vaalea

    Hittar du inte rätt Wilma?

    Du kan söka fram relevant Wilma genom att skriva in ortens eller läroanstaltens namn. T.ex.  Wilma-licensen för en lågstadieskola i Helsingfors ägs av Helsingfors stad.

    När du hittat rätt Wilma kan du gå vidare till inloggningen.

    Etkö löydä oikeaa Wilmaa?

    Voit hakea omaa Wilmaa paikkakunnan tai oppilaitoksen nimellä. Esimerkiksi Helsingin peruskoulun Wilma-lisenssin omistaa Helsingin kaupunki.
    Kun löydät oman Wilmasi, valitse siirry kirjautumiseen ja kirjaudu sisään.

    wilma logo vaalea