Assi helpottaa oppilashuollon asiantuntijoiden arkea – myös palautteen perusteella

Opiskeluhuollon ammattilaiset ovat lukuvuoden 2021 aikana päässeet tutustumaan Assiin. Kokosimme tähän artikkeliin käyttäjien ajatuksia ja kokemuksia siitä, miten uusi tulokas on otettu vastaan.

Assi on koulumaailmasta tutun Wilman tuoteperheen uusin jäsen – pilvipohjainen oppilashuollon asiantuntijoiden työkalu, joka kokoaa eri alojen työntekijöiden kirjaukset yhteen ja samaan paikkaan. 

Näin kaikki tieto on aina helposti löydettävissä, koottavissa ja raportoitavissa, ilman että käyttäjän tarvitsee klikkailla ja etsiä tietoa eri ohjelmien välillä. 

Keräsimme tähän artikkeliin asiantuntijoiden kertomia kokemuksia ja palautteita siitä, miten Assi on auttanut ja sujuvoittanut arjen tärkeää työtä.

Assi on tietopankki, joka auttaa myös ennaltaehkäisyssä

Assi lanseerattiin syksyllä 2020. Lukuvuoden 2021 aikana eri kuntien ja oppilaitosten oppilas- ja opiskelijahuollon ammattilaiset ovat päässeet tutustumaan vielä verrattain uuden mutta jo alusta asti kiitosta saaneen ohjelman käyttöön. 

Assin tarkoituksena on tuoda helpotusta oppilashuollon asiantuntijoiden, kuten koulukuraattoreiden ja koulupsykologien työpäiviin. Ohjelmaa voidaan myös soveltaa joko yksittäiselle organisaatiolle tai kunnalle, minkä lisäksi se sopii useamman kunnan tai vieläkin laajemmin hyvinvointialueen käyttöön. 

Myös ennaltaehkäisy on tärkeä osa oppilashuoltoa: kuntien yhteisenä ympäristönä ohjelmasta saadaan tärkeää alueellista tilastotietoa lasten ja nuorten hyvinvoinnista ja opiskeluhuollon tilasta. Assiin kertyvä tieto ja raportoitu data kertovat omaa viestiä oppilaiden hyvinvoinnista, ja tätä tietoa voidaan käyttää tukena päätöksenteossa. Tilastotieto on aina anonyymia, joten samaa dataa voidaan ladata taulukko-ohjelmaan jatkotyöstöä ja visualisointia varten. 

Yhteenvetona voidaan todeta, että Assi taipuu moneen ja toimii jatkossakin oppilas- ja opiskelijahuollon ammattilaisten tukena ja tietopankkina.

Assin etusivu Tältä näyttää Assin etusivunäkymä

Tiivistetysti: Näin Assi toimii

Opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelutyö sisältävät arkaluontoista tietoa. Tietoturvallinen kirjaaminen on prioriteetti numero yksi, ja juuri tähän selaimessa käytettävä sekä ajasta ja paikasta riippumaton Assi vastaa. 

Kun oppilas tulee huolensa kanssa kuraattorin puheille, Assiin avataan oma yksittäinen tapaus, johon oppilaan tiedot kirjataan. Jatkossa kaikki oppilaaseen liittyvä tieto ja tehdyt toimenpiteet (mm. puhelut, tapaamiset, sähköpostit) lisätään samalle Assi-kortille. Lisäksi kortille voidaan ladata liitteitä tai lausuntoja myös muilta asiantuntijoilta. 

Näin tiedot pysyvät tallessa ja ajantasalla, ja niihin voidaan tarpeen tullen palata myöhemmässäkin vaiheessa.

Assin käyttöönoton nopeudesta kiitosta

”Ohjelman käyttöönotto sujui hyvin, infoa ja opastusta tuli riittävästi.”

”Käyttöönotto sujui hyvin, koulutukset oli napakoita ja oli mahdollisuus kysyä.”

Yleisesti ottaen Assin käyttöönotto on koettu nopeaksi, eikä ihme, sillä ohjelma on varsin helppokäyttöinen. Alkuvaiheessa kirjausten käyttöönottaminen esimerkiksi 1–5 käyttäjän osalta onnistuu jo yhdessä päivässä! 

Koko ohjelman käyttöönotto edellä mainitulla käyttäjämäärällä vie kokonaisuudessaan aloituspalaverista päätöspalaveriin noin kaksi kuukautta. Tänä aikana asiakkaan kanssa kootaan tarvittavat tiedot, valmistellaan tekniikka ja ohjelman asetukset sekä perehdytetään koulutuksen avulla pääkäyttäjä ja muut ohjelman käyttäjät.

Ja kuten edellä mainittu, kirjausten tekeminen voidaan aloittaa heti, eli ohjelman saa käyttöön todella nopeasti.

Tukea on tarjolla myös käyttöönoton aikana ja sen jälkeen

Uuden ohjelman käyttöönotto on aina pienimuotoinen haaste, eikä näin tärkeän oppilastyön kallisarvoista aikaa halua kukaan tuhlata. Assin kohdalla aloitus on kuitenkin sujunut saadun palautteen puolesta mutkattomasti – niin ettei se ole hankaloittanut arjen työtä vaan päinvastoin helpottanut sitä heti ensikirjautumisesta alkaen.

”Assin käyttöönotto on sujunut hyvin. Koulutus ohjelman käyttöön on ollut hyvä ja ongelmatilanteissa vastaus on tullut nopeasti.”

Koulutamme käyttäjät ohjelman pariin ja olemme heidän tukenaan ohjelman käyttöönoton aikana. Asiantuntijamme osaavat auttaa, oli kyseessä sitten pienempi tai kiperämpi kysymys.

Myös jatkoperehdytykseen on varattu muutamia 1-2 tunnin juttutuokiota. Tämänkään jälkeen käyttäjät eivät jää yksin, vaan tiimimme on apuna tarpeen vaatiessa.

Ohjelma on helppo ja mutkaton käyttää

”Assi helpottaa työntekoa, kirjaaminen on tehokasta.”

”Mukava ohjelma käyttää.”

Assi on saanut kiitosta helppokäyttöisyydestään ja tehokkuudestaan, mikä onkin ollut koko ohjelman tarkoitus: oppilashuollossa tehdään tärkeää työtä, ja haluamme omalta osaltamme mahdollistaa lisää aikaa tärkeille kohtaamisille lasten ja nuorten kanssa.

Myös aiemmasta Wilma-käytöstä on etua, sillä tässä tapauksessa Assin käyttöliittymä näyttää ja tuntuu varmasti tutulta. Kouluhallinto-ohjelma Primuksesta saatavat pohjatiedot helpottavat ohjelman käyttöä entisestään, kun kaikkea ei tarvitse kirjata itse, vaan oppilaskohtaiset tiedot voidaan hakea Primuksesta.

Myös ohjelman monipuolisuutta on kehuttu

Vaikka alkuvaiheessa ohjelman käyttö onkin keskittynyt peruskirjaamiseen, saadun palautteen perusteella uudet käyttäjät tunnistavat Assista löytyvien ominaisuuksien potentiaalin – sen, mihin kaikkeen ohjelma jo nyt taipuu, sekä sen, mitä kaikkea ohjelmalla voidaan tulevaisuudessa saavuttaa jatkuvan kehitystyön ansiosta.

Assia on myös kiitelty kannattavana hankintana:

“Assi on ollut kannattava hankinta ja se on tuonut helpotusta päivittäiseen työhön.”

Helpotus onkin se juurisyy, miksi Assi on olemassa. Työn kirjaamisen on oltava sujuvaa, sekä asiakaskertomusten tekeminen, kokoaminen ja raportointi riittävän yksinkertaista. Ohjelman perimmäinen tavoite on helpottaa asiantuntijoiden päivittäistä työtä, niin että nuorten parissa työskentelyyn jää mahdollisimman paljon aikaa.

Kehittäjien terveiset Assin tulevaisuudesta:

Edellisen lukuvuoden aikana olemme keskittyneet parantamaan ja sujuvoittamaan ohjelman käyttökokemusta. Lisäksi olemme varmistaneet, että toiminnot palvelevat käyttötarkoitustaan parhaalla mahdollisella tavalla. 

Assin kehitys on jatkuvaa, ja sitä tehdään niin käyttäjälähtöisesti kuin asiakkaiden palautteita kuuntelemalla. Huomioimalla kehitystyössä myös käyttäjien päivittäiset työtehtävät, voimme varmistaa, että ohjelman käyttö pysyy yksinkertaisena ja helppona.

Kesän 2022 koittaessa lisäämme ohjelmaan uusia käyttöohjeita. Työmme tarkoituksena on, että käyttäjät saisivat Assista mahdollisimman kattavasti kaiken tarvitsemansa tiedon, niin ettei heidän tarvitse hyppiä eri ohjelmien välillä.

Sopisiko Assi myös teidän oppilashuollon tarpeisiinne? Ota yhteyttä niin kerromme lisää!

Voit myös lukea lisää Assista täällä. 

Susanna Salkolahti

Yhteystiedot: LinkedIn
wilma logo vaalea

  Hittar du inte rätt Wilma?

  Du kan söka fram relevant Wilma genom att skriva in ortens eller läroanstaltens namn. T.ex.  Wilma-licensen för en lågstadieskola i Helsingfors ägs av Helsingfors stad.

  När du hittat rätt Wilma kan du gå vidare till inloggningen.

  Etkö löydä oikeaa Wilmaa?

  Voit hakea omaa Wilmaa paikkakunnan tai oppilaitoksen nimellä. Esimerkiksi Helsingin peruskoulun Wilma-lisenssin omistaa Helsingin kaupunki.
  Kun löydät oman Wilmasi, valitse siirry kirjautumiseen ja kirjaudu sisään.

  wilma logo vaalea